Omgaan met vermoeidheid op het werk

Slim omgaan met vermoeidheid voor mensen met reuma (en andere chronische aandoeningen)

Vermoeidheid is een van de vervelendste aspecten als je een chronische aandoening hebt. Bij veel reumatische aandoeningen wisselt je energieniveau per dag.  Dat is voor jezelf vaak al onbegrijpelijk en frustrerend, je omgeving snapt er ook vaak niks van met allerlei misverstanden tot gevolg.

Herken jij jezelf in één van de onderstaande scenario’s?

Je hebt last van vermoeidheid en weinig energie. Je hebt het gevoel dat je van niks doen of eenvoudige dagelijkse dingen, zoals aankleden, al moe wordt. Veel slapen helpt niet. En als je dan eens een ‘goede’ dag hebt, ben je zo blij dat je zoveel activiteiten doet waardoor je het de dag daarna moet bezuren. Je raakt gefrustreerd of krijgt last van depressieve gevoelens.

Jouw klachten maken je onzeker. Je hoofd wil van alles maar je lichaam strubbelt tegen. Je lichaam laat je dikwijls in de steek en je weet niet meer waar je aan toe bent. Je hebt geen idee wat je nu wel en niet aankan. Je vertrouwen in je lijf neemt af en je piekert je suf over hoe het nu verder moet.

Op het werk gaat het steeds slechter. Gesprekken met de bedrijfsarts en je leidinggevende verlopen moeizaam. Je merkt dat je het zo niet lang volhoudt, maar je wilt wel graag blijven werken.

Jij piekert je suf hoe je op je werk duidelijk kunt maken wat er aan de hand is en waarom je bijvoorbeeld de ene dag meer kunt dan de andere. Hierdoor nemen spanning en stress toe waardoor je sneller geïrriteerd raakt, gaat piekeren en je gezondheidsklachten toenemen.

De coaching van Annemiek heb ik als heel prettig en professioneel ervaren. Het lukte Annemiek om met haar ervaring en doortastende aanpak snel tot de kern te komen. Dit alles op een vriendelijke, no-nonsens manier. Daar hou ik van. Ze luistert zonder oordeel, is betrokken, begripvol, duidelijk, positief confronterend en motiverend. Ze neemt alle tijd voor je en komt, naast kennis van zaken (zie ook haar blogs/columns), met praktische adviezen waar je wat aan hebt. Daardoor ontstond er bij mij snel vertrouwen. ‘Mijn kokosnoot was dan wel gekraakt maar dankzij Annemiek kon ik de stukken weer vinden om ze te gaan lijmen.” Dank daarvoor.

Mensen met reuma stellen vaak de volgende vragen

  • “Hoe ga ik om met die tergende vermoeidheid?”
  • “Mijn leidinggevende zegt dat ik mijn aandoening nog niet heb geaccepteerd. Er dreigt een conflict. Hoe ga ik hiermee om?”
  • Op mijn werk houd ik mij groot, maar thuis ben ik tot niks meer in staat. Dit houd ik niet lang meer vol. Wat kan jij voor mij betekenen?
  • Ik heb een revalidatietraject gevolgd. Daarna ging het een tijdje goed. Nu merk ik dat ik toch weer aan het stoeien ben hoe ik op mijn werk mijn grenzen kan stellen.  

Heb jij dezelfde vraag of een andere? Bel of mail gerust.

Door de coaching van dit programma kan ik veel beter met mijn beperkte energie omgaan.

Het kan ook anders

Vermoeidheid en verminderde energie zijn vaak de trigger voor allerlei zaken. Onbegrip, dreigende conflicten en toename van onzekerheid. Wat kan ik nog wel en wat niet meer en waar heb ik ondersteuning nodig? Daarom beginnen we altijd met het in kaart brengen van jouw speelveld . Dan komen we vanzelf de grote struikelblokken tegen. 

Met het speelveld leer je op een flexibele manier je grenzen te stellen. En als je eens over je uiterste grens heengaat wat je dan kunt doen om daarvan zonder kleerscheuren te herstellen.

Je zult merken dat als je jouw speelveld eenmaal doorhebt, een terugval in je gezondheid je niet meer van je stuk brengt. Zo krijg je meer grip op je vermoeidheid.

Het is zeker een aanrader om dit te doen. Zo kom je er voor jezelf achter hoe je een negatieve chronische aandoening die in je leven is gekomen een positieve draai kunt geven. Dat zorgt voor een stuk energie en balans. Bedankt!

Hoe ziet de begeleiding eruit?

Om je situatie goed in kaart te brengen en je het beste op weg te helpen in jouw situatie, zijn 3 sessies het minimum.  

Tussen de 1e en 2e sessie zitten 3 tot 4 weken. In die weken ga je oefenen met de opdrachten die je hebt gekregen. In de 2e sessie bespreken we hoe die zijn gegaan, en waar nog knelpunten liggen. 

Wanneer je de 3e sessie wilt hebben, bepaal je zelf. Wel moet deze binnen 12 maanden na de 1e sessie plaatsvinden. Zo heb je goed de tijd om te experimenteren wat voor jou werkt en wat niet en maak je optimaal gebruik van de 3e sessie. 

De gesprekken vinden meestal via telefoon plaats en af en toe via Zoom. 

Wat levert het je op?

  • Inzicht en overzicht hoe jij op een flexibele manier met je vermoeidheid en verminderde energie om kunt gaan.
  • Daarnaast heb je ook handvatten hoe je hierover het gesprek met je werkgever, je leidinggevende en collega’s aan kunt gaan. 

 

Kosten

Betaal je de 3 sessie zelf, dan zijn de kosten € 375,-. 

Betaalt je werkgever dan maak ik een aparte offerte voor je werkgever. 

Wil je liever samen met anderen aan je vermoeidheid werken? 

Voor patiëntenorganisaties geef ik in groepsverband de workshop  ‘Grip op je vermoeidheid‘. Wil je daar meer over weten? Stel je vraag hieronder. .

“Een praktische workshop waar je meteen wat aan hebt. De sfeer is goed, er is ruimte om van elkaar te leren én over jezelf te leren hoe je vermoeidheid nou eigenlijk in elkaar zit.”

Heb je een vraag of wil je dat ik contact met je opneem? 

Laat het hieronder weten en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.

Gecertificeerd coach op de terreinen werk en participatie door Centrum Chronisch Ziek en Werk. Met als specialisatie (poly) artrose en reuma algemeen.