Column Starten in een nieuwe functie

De fijnste periode van een nieuwe baan? De inwerkperiode. Toch zijn er ook valkuilen, zeker als je te maken hebt met chronische gezondheidsklachten. Hoe dat zit, lees je in mijn nieuwste column die ik schreef voor ReumaMagazine.  

Nieuwe functie

De fijnste periode van een nieuwe baan? De inwerkperiode. Je kunt heel veel vragen stellen zonder dat iemand raar staat te kijken en je hoeft nog niet alles te weten. Kortom: van druk of stress is geen sprake.

Toch zie ik veel mensen met reuma juist in de beginfase van een nieuwe baan hard van stapel lopen omdat ze willen laten zien dat ze de functie aankunnen. Daardoor zijn ze na een paar weken heel erg moe, hebben vaak meer pijn- en stijfheidsklachten en bewegen gaat moeilijker. Onzekerheid ligt op de loer waardoor druk en stress juist toeneemt.

Allemaal begrijpelijk maar erg onhandig, zeker als je te maken hebt met pijn- en vermoeidheidsklachten en daardoor minder energie tot je beschikking hebt. Je legt jezelf een druk op die nergens voor nodig is.

Gun jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe baan, de nieuwe mensen, de nieuwe cultuur van de organisatie en omgeving. Dit kost allemaal al energie. Niemand vindt het raar dat je tijd nodig hebt om te wennen.

In een hoge versnelling beginnen, heeft nog een nadeel. Als je collega’s je zo van start zien gaan, denken zij dat dit je normale snelheid is. Ze gaan er dan vanuit dat je altijd deze snelheid hebt en dat houd je niet lang vol.

Starten in een lage versnelling heeft belangrijke voordelen:

  • Je put jezelf niet uit
  • Omdat je in een langzamer tempo start maak je minder fouten, de kwaliteit van je werk neemt juist toe
  • Je hebt meer tijd om je collega’s te leren kennen, te kijken hoe zij zaken aanpakken en waar zij goed in zijn. Zo weet je bij wie je moet zijn als je ergens tegenaan loopt.

 Durf jij in een langzaam tempo van start te gaan in een nieuwe baan of functie?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud