Wie is Annemiek de Crom?

Bevlogen, nieuwsgierig, leergierig, een tikkie eigenwijs en ongeduldig. Wil soms te snel en te veel. Af en toe heerlijk chagrijnig, wat nooit lang duurt want dat is zonde van de energie.

Mijn naam is Annemiek de Crom en ik geloof erin dat leven en werken met een chronische aandoening geen worsteling hoeft te zijn. Dat je nog  steeds de dingen kunt doen die je graag wilt alleen vaak op een andere manier dan je gewend bent.

Lang geleden

Als kind was ik erg verlegen. Daarom schreef ik alles op. Zo leerde ik precies te verwoorden wat ik bedoelde. Alle feedback die ik kreeg, paste ik de volgende keer toe. Zonder dat ik het in de gaten had, legde ik een fantastische basis voor het schrijven van voorlichtingsteksten.

Op mijn 15e begon ik met zwemles geven. Tot mijn verrassing luisterden de kinderen en kreeg ik steeds beter door hoe ik mijn informatie het beste over kon brengen. Het omgaan met groepen vond ik steeds leuker.

Verandering

Mijn leven veranderde in 1990. Niet eens zozeer omdat ik zelf reumatoïde artritis (chronische ontstekingen van de gewrichten) kreeg, maar meer omdat ik ineens van een gezonde collega een zieke collega werd.

Wie is Annemiek de Crom

Ik kwam erachter dat de zorg wel goed geregeld was maar er totaal geen begeleiding bestond hoe ik mijn werk en leven met mijn gezondheidsklachten kon combineren. Ik moest vooral veel zelf uitzoeken. Dat kostte mij veel energie en frustraties door onbegrip en miscommunicatie met mijn toenmalige leidinggevenden. Het heeft mij 2 x een baan gekost wat achteraf onnodig was. Mijn liefde voor het onderwerp arbeid en gezondheid, en specifiek werken met een chronische aandoening, was geboren.

Maak gebruik van ondersteuning

Gelukkig is er veel veranderd. Toch komt het nog vaak voor dat mensen aan het stoeien zijn hoe te leven en te werken met hun gezondheidsproblemen. Er heerst nog steeds veel onwetendheid bij mensen met een chronische aandoening en professionals over de mogelijkheden.

  • Hoe je vermoeidheid, pijn en verminderde energie combineert met je werk

én

  • Wat de verschillende rollen en verantwoordelijkheden zijn van alle betrokkenen. Na een jarenlange zoektocht met vallen, opstaan en weer opnieuw beginnen, weet ik hoe dat voor iedereen die erbij betrokken is veel makkelijker en prettiger kan. Dat geef ik graag door. Er is meer mogelijk dan je denkt.

In al die jaren sprongen er voor mij 2 zaken uit die van belang zijn om prettig te blijven functioneren. Enerzijds hoe je slim omgaat met vermoeidheid en verminderde energie, anderzijds hoe je daarover communiceert naar anderen. Voor mij zijn deze 2 zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Praktijkondersteuner bedrijfsarts

Sinds juli 2022 werk ik als praktijkondersteuner van de bedrijfsarts. In deze functie komt alles samen wat ik tot nu toe in mijn loopbaan heb gedaan. Van het werken in een multidisciplinair team geniet ik met volle teugen. Daarom ben ik met ingang van 29 maart 2024 gestopt met mijn bedrijf Annemiek de Crom Voorlichting en Advies. Wel schrijf ik nog columns voor enkele magazines.