Re-integratie in uren of taken

Column Tijd of resultaat

Voor het ReumaMagazine schreef ik deze keer een column over het aanpakken van je werkzaamheden. Gaat het om de duur van je werk of het resultaat. 

Tijd of resultaat

In Nederland werken we met contracturen. Als het goed is, is de hoeveelheid werk berekend op het aantal beschikbare uren. Daarnaast is het nog steeds de norm dat je zoveel mogelijk op vaste tijden werkt. En dat is voor een heleboel functies helemaal niet nodig.

Ook is het onmogelijk om 8 uur achter elkaar geconcentreerd aan het werk te blijven. Sterker nog je concentratiespanne verloopt in cycli met hoogte- en dieptepunten. De eerste 10-20 minuten kun je uitermate effectief bezig zijn, daarna neemt je concentratie af. Na ongeveer een uur à anderhalf uur is de cyclus op zijn dieptepunt en ben je niet meer zo doeltreffend bezig. Het is dus heel slim om regelmatig 3 tot 5 minuten pauze te nemen. Zo geef je je hersenen de kans de opgedane informatie te verwerken en hebben je hersenen ook weer de ruimte om nieuwe informatie op te slaan.

Het is dus veel slimmer om met je leidinggevende afspraken te maken over reële resultaten die je wilt/moet behalen en voor wanneer. Hoe je dit vervolgens voor jezelf organiseert, is aan jou. Dit betekent de controle loslaten voor de leidinggevende en meer verantwoordelijkheid voor jou als werknemer.

Als dit meer de cultuur binnen je organisatie wordt, is er minder ziekteverzuim. Als iemand ’s morgens zo stijf is als een plank vanwege de reuma waarom moet diegene dan om 08.30 uur achter het bureau zitten? Later beginnen of eerst enkele uren thuis werken zijn dan prima opties. Het werk wordt dan wel gedaan alleen op een andere plek. De moderne communicatiemiddelen maken dit ook makkelijker.

Een ander voordeel om zaken zo te regelen, is dat werken voor mensen met reuma makkelijker wordt. Als er meer naar resultaat wordt gekeken en minder naar de uren hoelang iemand achter het bureau zit, voelen mensen die gezondheidsproblemen hebben zich minder een uitzondering en doen zij volwaardig mee.

Wel vereist deze manier van werken dat je duidelijk communiceert met elkaar, vertrouwen hebt in elkaar en elkaar ook de ruimte gunt om zaken te regelen.

Column voor ReumaMagazine

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud