Haar tempo

Zo heb ik haar nog nooit gehoord. De rust is hoorbaar door de telefoon.  Ze lacht regelmatig, vertelt leuke verhalen en blijkt over een enorm gevoel voor humor te beschikken.

Wat een verandering in vergelijking met twee maanden terug. Ze was altijd gehaast en gestrest en snel geïrriteerd. Druk in doen, wat lastig te combineren was met haar chronische aandoeningen. ’s Nachts sliep ze slecht en haalde dat overdag dan ook vaak in. Ze voelde zich ook altijd moe.

Als ik haar vertel wat ik hoor en merk, geeft zij aan dat haar dag er nu heel overzichtelijk uitziet. Door de coronamaatregelen. “Ik kan nergens heen, heb geen afspraken meer en het enige wat ik echt hoef te doen is een dagelijkse boodschap. Verder kan ik thuis werken aan mijn conditie. Ik doe oefeningen in een aparte kamer, maak regelmatig een wandeling met mijn partner en verder rust ik uit. Mijn partner en ik hebben nu veel minder discussies. Het is gewoon gezellig.”

2 vormen van reuma

 P. heeft fibromyalgie en de ziekte van Bechterew (beide vormen van reuma). Eigenlijk kon ze de snelheid waarin wij leefden niet aan. Ze voelde zich continu opgejaagd door de vele afspraken en sociale verplichtingen. Om toch enigszins grip te houden, moesten alle activiteiten van te voren gepland zijn en liefst volgens vaste procedures verlopen. En dan nog gaf dat haar veel stress. Door de coronamatregelen is het maatschappelijke leven tot stilstand gekomen en daar plukt zij de vruchten van. De wereld gaat nu in haar tempo. 

Speelveld

We waren bezig haar speelveld in te vullen en ze had heel veel moeite haar basisniveau te vinden omdat ze het moeilijk vond zaken los te laten. In het speelveld is het basisniveau het niveau waarop je je het meest fit voelt of de minste klachten hebt. Hoe de uiterste grens er voor haar uitzag, wist ze precies.

“Ja, ik begrijp nu wat je bedoelt met het basisniveau. Ik gunde mijzelf geen tijd om te herstellen. Ik dacht dat ik geen controle had, maar die heb ik nu juist veel meer.”

Nu ze veel beter is uitgerust en daardoor beter zicht heeft op haar basisniveau en haar hele speelveld, durft ze de stap naar het experimenteren aan te gaan. Wat kan haar lichaam en geest nu aan, wat echt niet en hoe kan zij het beste herstellen. We doen dat stapsgewijs. Ze krijgt er zowaar lol in.

Weet jij hoe jouw speelveld eruit ziet? Kun jij ook ondersteuning gebruiken bij het invullen van jouw speelveld? Neem vrijblijvend contact op.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Dag Annemiek,
    Het is altijd fijn om jouw mail te lezen. En ja, elke keer haal ik er voor mijzelf tips en trics uit die ik kan gebruiken. Ook deze mail weer. Het zet je aan het denken. En inderdaad ook voor mij geldt hetzelfde wat ik in het artikel lees over “Haar tempo”. Dan klik ik verder door naar grenzen stellen kwestie van keuzes maken. Dat is nog echt een punt waar ik regelmatig tegen aan loop. En ook daar haal ik weer goede tips uit. Het zorgt dat er een spiegel wordt voorgehouden en ga je bij jezelf te rade.
    Ik ga hier zeker mee aan de slag, zowel privé als werk. Hartelijk dank.

    1. Dag Karin,

      Wat fijn om te lezen dat je mijn mails waardeert en je de tips die erin staan, kunt gebruiken. De spiegel wil ik graag zijn:-)
      Mocht je nog ergens vragen over hebben, mail gerust.

      Hartelijke groet,
      Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud