experimenteren wat wel of niet kan

Gun jezelf experimenteertijd

De proef op de som nemen, zaken proberen. We doen het eigenlijk te weinig. Alsof je iets vreselijks hebt gedaan als je vertelt dat iets is mislukt. Even flink balen of mopperen hoort bij mislukken. Daarna probeer je het gewoon op een andere manier. Voordat Einstein doorbrak gingen er talloze mislukkingen aan vooraf. Na elke mislukking wist hij wat hij de volgende keer beter anders kon doen.

Essentie

En dat is de essentie. Om verder te komen, is het van belang dat je durft te experimenteren. Dat je gaat testen wat wel werkt en wat je beter kunt laten. Daar kom je alleen maar achter door het te doen. Zeker als je herstellende bent van gezondheidsproblemen kun je niet direct op je oude niveau functioneren. Het is zaak dat je je belasting rustig opbouwt en voelt hoe je lichaam daar op reageert. Beetje bij beetje en stap voor stap. 

Hoe ver kun je gaan?

Als je gezondheidsklachten blijven bestaan, is het een ander verhaal. Het komt vaak voor dat je niet meer op je oude niveau terugkomt. Zeker in het begin is dit moeilijk te bevatten en schat je jezelf vaak te hoog in. Wat kan je lichaam wel aan en wat niet en hoeveel rek zit er (nog) in. Dat is een persoonlijke zoektocht. 

Experimenteertijd

Wat je nodig hebt, is experimenteertijd. Proberen, vallen en weer opstaan. Gun jezelf de tijd om je lichaam (opnieuw) te leren kennen. Als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan. De volgende aandachtspunten helpen je daarbij.

Tips

  • Bepaal je start- of basisniveau. Dat is het niveau waar je de minste klachten ervaart. Dat is je startpunt. Begin met een activiteit waarvan je weet dat je die aankunt. Twijfel je? Begin dan nog een niveau lager. Het kan dus zijn dat je met 1 minuut of 2 x 1 minuut (met een pauze ertussen) begint.
  • Houd je hersteltijd in de gaten. Let eens op hoe lang je herstel is tot je weer op je startniveau bent aanbeland. Als je met iets nieuws begint, duurt het langer voordat je weer op je startniveau bent dan als je lichaam aan de belasting is gewend.
  • Als je merkt en voelt dat je lichaam de belasting makkelijker aankan, is het tijd voor de volgende stap. Heb je meer klachten en twijfel je of de stap te groot is? Houd eens in de gaten hoe lang die klachten aanhouden en het weer is herstelt tot je startniveau. Als de klachten terug zijn op het basisniveau, doe dan de volgende keer exact hetzelfde. Hoe is de reactie nu? Als de klachten hetzelfde zijn of nog meer toenemen is de stap te groot. Is de reactie minder dan moest je lichaam wennen aan de belasting.

Hoe meer ervaring je hiermee krijgt hoe duidelijker het voor je is waar je grenzen liggen en hoe meer vertrouwen je krijgt in je lichaam.

Hoe experimenteer jij?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud