Dagritme in coronatijd

Het zijn bijzondere tijden, de coronacrisis. Iedereen reageert weer anders op de intelligente lockdown. De meesten van ons zijn veel meer thuis. 

Veel tips hoe deze periode thuis door te komen passeren de revue. Structuur in de dag brengen is er één van. Structuur helpt je zaken voor elkaar te krijgen en geeft houvast in een onzekere periode. Voor mensen die chaotisch te werk gaan, is het slim structuur aan te brengen. Een structuur kan ook knellen. Het gevoel krijgen dat het zo moet en het niet anders kan.

Veel mensen met een chronische aandoening hebben last van verminderde energie. Het energieniveau wisselt dan dagelijks. De ene dag kan iemand meer dan de andere. Een structuur aanbrengen is dan heel frustrerend. ‘Op mijn lijstje stonden 3 dingen en ik kan er vandaag maar 1 van.’

Ritme

Wat nu als je het woord structuur eens wijzigt in het woord: ritme. Ritme is een onderschat handvat om optimaal gebruik te maken van je energieniveau. Als je dit slim toepast, presteer je gemakkelijker en levert het je energie op. Ritme is minder vast dan structuur. Het is eigenlijk een flexibele vorm van structuur.

Hoe zoek je nu een voor jou passend ritme? Meestal weet je van jezelf wel of je een ochtend- of avondmens bent. Het geeft aan wanneer je energieniveau op zijn hoogst is en jij het beste ingewikkelde of nieuwe zaken op kunt pakken. Sommige mensen presteren ’s nachts zelfs beter, al is dat een kleine groep.

Helaas passen we het aanbrengen van ritme in de dag weinig toe. Meestal omdat we weinig contact hebben met ons lichaam en het daarom soms lastig is de signalen die ons lijf geeft te interpreteren. Vaak weet je wel wanneer jouw ritme is verstoord. Denk aan een jetlag of als je in het weekend eens langer uitslaapt dan gebruikelijk. Je voelt je de hele dag meestal slomer dan als je vroeger was opgestaan.

Tips

Daarom hieronder enkele tips om je op weg te helpen jouw ideale dagritme te vinden gekoppeld aan dagelijkse activiteiten. Een dag bestaat uit vier delen: nacht, ochtend, middag en avond. Grofweg bestaan je dagelijkse activiteiten uit.

  1. slapen c.q. rust nemen
  2. nuttige activiteiten zoals werk of de schuur opruimen, huishouden, vrijwilligerswerk enzovoorts
  3. iets ontspannends
  4. een bewegingsvorm

Je ziet dat ook de activiteiten in vieren zijn verdeeld. Nu is de kunst deze activiteiten te koppelen aan uren op de dag. Meestal slaap je ’s nachts. Toch maakt het uit of je om 22.00 uur naar bed gaat of om 01.00 uur. Zoek uit wat voor jou de prettigste tijd is om te gaan slapen en hoeveel uren slaap je nodig hebt om je fit en uitgerust te voelen.

De nuttige activiteit. Voor een groot deel ingevuld met verplichtingen van je werk of andere zaken die gedaan moeten worden. Toch kun je ook hiermee wel spelen. Weet wanneer je het meeste energie hebt, doe dan de moeilijkste en lastigste karweitjes. Kom je ’s morgens moeilijker op gang, verplaats dan zoveel mogelijk ingewikkelde zaken naar later op de ochtend of naar de middag. Je start dan met routinematige of eenvoudige klussen. Ben je ’s morgens juist op je best begin dan met de moeilijke of lastige zaken.

Iets ontspannends. Waardoor ontspan jij volledig en denk je nergens aan? Zorg er in ieder geval voor dat daar elke dag ruimte voor is, ook al is het de ene keer langer dan de andere.

Een bewegingsvorm. Pak elke dag een bewegingsactiviteit, fietsen, wandelen, in de tuin werken is allemaal prima. Je hoeft echt niet dagelijks naar de sportschool of sportclub. Twijfel je wat handig is? Lees het artikel met tips over bewegen.   

Experimenteer met het vinden van jouw ritme en geniet ervan.

Hoe ziet jouw ideale dagritme eruit?

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2021 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Skip to content