Gaan je gedachten met je op de loop?

Je herkent het vast dat je gedachten in je hoofd zo druk zijn dat je er moe van wordt. Als het om zaken gaat als verheugen op een mooie reis heb je er meestal geen last van. Je hebt er positieve gevoelens bij, al is het soms wel vermoeiend.

Zijn het vervelende gedachten waar je zenuwachtig of angstig of soms zelfs paniekerig van wordt dan wil je die het liefst zo snel mogelijk kwijt.

Het lastige van die vervelende gedachten is dat ze vaak ‘op-ploppen’ als je net relaxed op de bank zit of andere ontspannende dingen aan het doen bent. Je krijgt dan de neiging om afleiding te gaan zoeken of de gedachten te onderdrukken. Beide strategieën hebben nadelen waarvan het belangrijkste nadeel is dat ze maar tijdelijk werken en geen blijvende oplossing bieden.

Als je niet uitkijkt, put je jezelf hierdoor ook nog eens uit. Stel dat je als lekkere afleiding wandelen hebt. Dit kun je niet de hele dag blijven doen. In gevecht gaan met je gedachten door ze te onderdrukken kost ook bakken met energie zonder resultaat.

Veel van onze gedachten zijn zinloos en toch herhalen we die talloze keren. Zo creëren we zelf stress en spanning wat nadelig is. Zeker als je chronische of langdurige gezondheidsklachten hebt. De klachten verergeren hierdoor juist. Vaak ben je met je gedachten bezig wat er in het verleden is gebeurd, dat kan je niet meer veranderen. Of met de toekomst, waarvan je nooit precies weet of het zo gaat lopen. De kans is dan groot dat je belandt in een vicieuze cirkel van malende gedachten en weinig rust in je hoofd vindt.

Over het algemeen willen gedachten je graag beschermen tegen gevaar. Als mens zijn we nu eenmaal gericht op overleven. Dat systeem zit al sinds de oertijd in ons. Er zit maar één ding op. Luister en kijk eens naar je gedachten. Wat zeggen ze eigenlijk en tegen wie? Stop met vechten en geef ze aandacht. Je zult merken dat de negatieve lading van die gedachten daardoor al minder wordt. Als je niet meer klakkeloos elke gedachte gelooft die ‘opplopt’ nemen de vervelende gevoelens die je er van hebt ook af.

Vier tips om te voorkomen dat gedachten je in de weg gaan zitten:

  • Heb je een onderwerp waarover je gedachten hebt die je dwars zitten? Schijf het verhaal van die gedachten op. Noteer alles hoe kinderachtig, raar of onredelijk het ook lijkt. Schrijf wat er in je opkomt zonder oordeel. Hoe vaker je zaken opschrijft hoe meer je zult merken dat veel gedachten over zaken gaan waar je je geen zorgen over hoeft te maken.
  • Kijk naar de gedachte, wat zegt die gedachte je? Geloof jij wat je gedachte je zegt? Vaak gaan onze gedachten over zaken die “je niet zo wilt”. Je hebt bijvoorbeeld langdurige rugklachten. De realiteit is dat je rugklachten hebt, je gedachten zeggen vaak ‘die wil ik niet’. Zo zit je jezelf in de weg. Accepteren van de realiteit, in dit voorbeeld de rugklachten, is iets anders dan niks meer aan de situatie kunnen of hoeven doen.
  • Nu zijn gedachten vaak niet in één keer overtuigd, de vervelende gedachte zal dus nog wel een paar keer boven komen drijven. Zie de gedachte bijvoorbeeld als een wolk die door de wind wordt meegenomen of visualiseer dat de gedachte een boot is die op de stroom wegdrijft. Geef geen lading of oordeel over de gedachte. Blijf kijken hoe de gedachte rustig verdwijnt zonder iets te doen. Laat het gebeuren.
  • Vraag je af wat er in de toekomst zó belangrijk is dat je je NU niet goed mag voelen.

Op deze manier krijg je meer rust in je hoofd en onderscheid je gemakkelijker zinloze gedachten van briljante en creatieve ideeën waar je wat mee wilt doen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud