3 veel voorkomende valkuilen bij chronische vermoeidheid

Moe zijn is een veel voorkomende klacht bij mensen met een chronische aandoening. Normaal gesproken is moeheid een prachtig signaal van het lichaam om gas terug te nemen zodat het lichaam kan herstellen. Als je griep hebt bijvoorbeeld vraagt het lichaam rust te nemen. Als je een operatie achter de rug hebt, is hersteltijd nodig.

Lekkere moeheid treedt op als je heerlijk hebt gesport, na zware lichamelijke of geestelijke inspanning of als je een nacht slecht hebt geslapen. Deze moeheid is anders. Er is geen relatie tussen de moeheid en de activiteiten of inspanningen die je hebt geleverd en het kan je dagelijks leven fors beïnvloeden. De oorzaak van deze moeheid is onduidelijk.

Natuurlijk kan je arts je wel helpen om te kijken of er geen lichamelijke oorzaken voor deze moeheid zijn. Zoals veel pijn en daardoor slecht slapen, bijwerkingen van medicijnen of andere medische zaken. Als er geen medische oorzaak voor deze moeheid is gevonden dan kan je specialist er weinig aan doen. Voorkom dat je in de volgende 3 meest voorkomende valkuilen trapt.

  • Er tegen vechten. Je wilt de moeheid niet en je zal wel eens even laten zien dat je sterker bent dan je moeheid. Op wilskracht kun je het ver schoppen. Hoe logisch de reactie ook is, het kost je erg veel energie zonder dat je het resultaat bereikt wat je graag wilt, namelijk minder hinder van de moeheid.
  • Negeren. Een volkomen begrijpelijke reactie. Je doet gewoon alsof de moeheid er niet is. Je blijft doen wat je altijd deed tot je lichaam zegt: ‘ik stop’ en het helemaal niet meer gaat. Ook hier gaat veel energie verloren aan het negeren in plaats van aan activiteiten die je wel graag wilt doen.
  • Niks meer of steeds minder doen. Moeheid is normaal gesproken een signaal om het rustiger aan te doen. Maar aangezien deze moeheid een totaal andere is, is dat geen leidraad. Het vervelende van niks of steeds minder doen, is dat je lichaam dan ook telkens gewend raakt aan een steeds lagere belasting. Als je dan weer eens wat wilt gaan doen, sputtert je lichaam eerder tegen en kan je telkens minder aan. Je wordt almaar eerder moe en bent beland in een negatieve spiraal.

Het vervelende van deze valkuilen is, is dat je het ook psychisch zwaar krijgt. In plaats van minder hinder van de moeheid, krijg je er juist meer last van omdat het letterlijk en figuurlijk een grotere plaats in je leven in neemt. Gelukkig zijn er ook manieren om op een andere manier met je moeheid om te gaan. De volgende tips helpen je daarbij.

  • Zoek je basisniveau. Dit is het niveau van moeheid wat er eigenlijk altijd is. Houd 4 weken een logboek bij en noteer daarin wat je hebt gedaan, hoeveel hinder je daarbij had van je moeheid en hoe lang het duurde voordat je moeheid weer zakte naar het basisniveau.
  • Breng ritme en cadans aan in je dagindeling. Dat is iets anders dan star en inflexibel zijn. Als je namelijk in een bij jou passend ritme leeft, zit je in een cadans dat je houvast geeft en tegelijkertijd ontspanning en ruimte biedt.
  • Bekijk je activiteiten. Wat wil je daarvan echt zelf doen en wat kunnen anderen voor jou hierin betekenen. Welke activiteiten besteed je uit. Bespreek dit ook met hen.
  • Zorg voor voldoende slaap. Ook hier is ritme en cadans van belang. Als je elke avond op dezelfde tijd naar bed gaat en ’s morgens op dezelfde tijd opstaat, gaat je lichaam daar aan wennen. Als je het nodig hebt, is rusten ’s middags geen enkel probleem. Zorg echter dat dit niet langer dan ongeveer een half uur duurt anders werkt het juist averechts.
  • Blijf in beweging. Zoek naar activiteiten die je leuk vindt om te doen. Je hoeft echt niet direct naar een sportschool. Dagelijkse activiteiten als wandelen of fietsen zijn ook prima. Twijfel je, vraag advies aan je specialist, een fysiotherapeut of ga naar een Sport medisch Adviescentrum.
  • Accepteer de moeheid. Makkelijker gezegd dan gedaan maar de moeheid is er en zal niet weg gaan door energie te verspillen aan vechten of negeren. Door te accepteren dat het er is, geef je jezelf de ruimte te kijken naar andere mogelijkheden.

Hoe ga jij om met je vervelende vermoeidheid?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud