3 misverstanden over ontspanning

“Daar heb ik geen tijd voor” of “Ik wil sommige dingen heel graag af hebben vandaag. Dan kan ik het loslaten.” Zomaar 2 citaten die ik regelmatig te horen krijg als ik mensen vraag naar de mate van ontspanning in hun dagelijkse ritme.

Ontspanning is geen levensbehoefte als je het vergelijkt met water en eten. Wel wordt het nemen van ontspanning heel erg onderschat waardoor je juist minder zaken voor elkaar krijgt dan je daadwerkelijk zou kunnen of willen. Of erger, je gezondheid juist achter uit gaat als je te weinig ontspant. Het is een van de belangrijkste herstelmechanismes.

  • Het 1e misverstand is dat ontspanning tijd kost. Natuurlijk kost het tijd maar het levert ook tijd op. Juist door tijd voor ontspanning in te ruimen, blijf je beter functioneren en presteren. Als je ergens druk mee bent, wil je vaak doorgaan tot je klaar bent. Door maar door te gaan, kom je moeilijker op alternatieven, word je ongeduldiger of geïrriteerder met als resultaat dat alles langer duurt en het resultaat steeds meer achteruit gaat.
  • Het 2e misverstand is dat je met ontspanning je tijd verdoet. Dan haal je afleiding en ontspanning door elkaar. Als je aan het zappen bent met de afstandsbediening van je tv, of op Facebook alle berichten wilt lezen, is dat afleiding. Dat is geen ontspanning. TV kijken of op je laptop allerlei dingen doen is vooral mentale inspanning. Ook mentale inspanning kost veel energie waar je moe van wordt.
  • Het 3e misverstand is dat je alleen goed kunt ontspannen als je sport of aan andere actieve bewegingsvormen doet. Voor veel mensen is bewegen zeker ontspanning, vooral mentale ontspanning. De kreet “ontspanning door inspanning” komt hier vandaan. Na de training of wandeling voel je je vaak ‘lekker’ moe.

Maar wat nu als je door je aandoening moeilijk aan bewegingsvormen kan doen? Als dat voor jou al veel inspanning kost. Dan beweeg je omdat het goed is voor je lichaam maar ontspanning is ver te zoeken.
Hoe kun je nu zorgen dat je wel voldoende ontspanning krijgt?

1. Zorg ervoor dat als je het heel druk hebt, je bewust tijd inruimt voor ontspanning. Tijdens een drukke werkdag of vlak voor een deadline voel je daar natuurlijk niks voor. Je kunt in 3 minuten al heel goed ontspannen. Trek je terug, bijvoorbeeld op de wc, doe je ogen dicht en adem een paar keer diep in en uit. Leg vooral de nadruk op een volledige uitademing, inademen gaat namelijk vanzelf. Dit zijn de zogenoemde micropauzes. Doe dit een paar keer op een dag. Zorg er wel voor dat als je je deadline gehaald hebt of de werkdag achter de rug is je weer meer tijd voor jezelf neemt.

2. Kan je met je gezondheid geen actieve bewegingsvormen doen? Zorg er dan voor dat je andere activiteiten zoekt. Bijvoorbeeld een kleurplaat inkleuren, schilderen, boetseren, tekenen. Het blijkt dat als je met je handen iets doet, je mentaal sneller herstelt.

3. Mediteren raakt het zweverige imago gelukkig kwijt. Het heeft veel voordelen voor je gezondheid. Als je dagelijks mediteert focus je makkelijker op zaken waar je mee bezig bent; ben je mentaal weerbaarder; slaap je beter; voel jij je energieker en heeft het een positief effect op je lichamelijk klachten. Je hoeft echt niet in een ongemakkelijke houding te zitten of uren achter elkaar te mediteren. Ook hier geldt begin met een paar minuten en bouw dit geleidelijk op al naar gelang jij het prettig vindt. Ga zitten en richt je aandacht op je ademhaling. Observeer alleen. Je hoeft verder niks te doen.

4. Gewoon mooi klassieke muziek opzetten en daar naar luisteren is ook een prima vorm van ontspanning. Klassieke muziek en rustige popmuziek blijken angsten te verminderen en meer ontspanning te geven.

Hoe ontspan jij? Laat het hieronder weten zodat we elkaar van tips kunnen voorzien.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

3 reacties

  1. Je foto bij deze tips kon niet beter gekozen zijn in mijn geval Annemiek.
    Waar iedereen me voor gek verklaarde dat ik “bij alles wat je al aan je hoofd hebt” ook nog een hondje heb genomen, blijkt datzelfde hondje juist een uitstekende manier om te ontspannen voor mij.
    Druk, pijn of allebei…..er moet gewandeld worden, de bekende stok achter de deur. En dat blijkt in de praktijk een ideale manier om te ontspannen. Genieten in het bos als daar tijd voor is, maar zelfs het rondje in de regen helpt om even uit de drukte te stappen en tot jezelf te komen.
    Daarnaast merk ik dat ik er enorm van geniet als mijn hondje het naar z’n zin heeft, dus ik word er ook nog eens blijer van, zelfs op een rotdag!

  2. Leuk om te lezen Petra dat het bij jou ook zo werkt: beter ontspannen met en door je huisdier! Bij mij is dat geen hond, maar gaat ’t om twee tamme ratjes met elk een typerend en totaal verschillend karakter en ze zijn vooral ook goede leraren voor mij in de kunst van ’t ontspannen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud