Heb jij last van ingewikkelderitis?

Het komt bij iedereen voor dat je het jezelf moeilijker maakt dan nodig is. Het lijkt er op dat hoe langer je over iets nadenkt en hoe ingewikkelder je de structuur maakt, je de overtuiging hebt dat het dan wel goed móet zijn. Je hebt er tenslotte heel lang en ingewikkeld over nagedacht en het heeft erg veel energie gekost. Je baalt enorm als het in praktijk toch anders blijkt uit te pakken dan je had gedacht.

Het begint natuurlijk met een probleem waar je tegenaan loopt. Je wilt daar graag een goede oplossing voor. En bij het zoeken naar oplossingen gaat het vaak mis. Het begint meestal met enorm veel gedachten die door je hoofd gaan al of niet gedreven door angst of onzekerheid wat er allemaal kan gebeuren.

Of je gaat voor mensen invullen wat zij tegen je zullen gaan zeggen. Je wilt bijvoorbeeld wat aan je buurvrouw vragen. Door je hoofd gaan diverse gedachten wat zij zal antwoorden. Je laat allerlei  scenario’s door je hoofd gaan. Bij elke vraag die door je hoofd gaat, ontstaat een nieuwe vraag en dat kan uren doorgaan als je niet uitkijkt. Je krijgt last van ingewikkelderitis.

Uiteindelijk vat je toch de moed om je vraag aan je buurvrouw te stellen. Wat schetst je verbazing? Je buurvrouw komt met een oplossing of antwoord aan waar je helemaal niet aan hebt gedacht. Vaak blijkt dat ook nog eens handiger te zijn omdat zij met een frisse blik tegen je probleem aankijkt.

Wat zonde van je energie, de tijd en moeite die je erin hebt gestopt! In je hoofd bezig zijn met allerlei gedachten, kost heel veel energie.

Hoe voorkom je onnodige energieverspilling? Gebruik KISS, Keep It Short and Simple. Oftewel hoe eenvoudiger je het houdt, hoe meer problemen je voorkomt.

Sommige mensen maken hier een sport van. Elke keer als zij ergens mee stoeien, stellen ze de vraag: hoe kan het nog simpeler. 5 tips om het jezelf makkelijker te maken.

  • Waarom wil je eigenlijk een oplossing? Is het probleem werkelijk zo groot? Teken je probleem of schrijf erover. Vaak kijk je dan al anders tegen het probleem of de oplossing aan.
  • Sta jezelf toe fouten te maken en te experimenteren. Als je een oplossing voor een probleem zoekt, weet je nog niet welke oplossing het beste is om het probleem op te lossen. Als je het wel wist, was er namelijk geen probleem meer.
  • Minder denken en meer voelen. Als je merkt dat het probleem je toch hindert, ga eens lekker zitten, liggen of juist wandelen en roep het gevoel op hoe jij je voelt als het probleem is opgelost. Hoe voelt het? Je merkt dan vanzelf of je energie in het oplossen wilt stoppen.
  • Vraag hulp aan anderen. Ja, dat is soms moeilijk en lastig. Meestal doordat jijzelf het gevoel hebt dat het vervelend is of dat jij graag alles zelf oplost of dat je niet afhankelijk wilt zijn, of …… Leg je vraag eens voor aan je kinderen, nichtjes of neefjes. Zij kijken heel onbevangen tegen zaken aan. Ze vragen steeds “Waarom? Waarom? Waarom?” Het helpt je de kern van het probleem te pakken te krijgen.
  • Slaap er een nachtje over. Sommige problemen lossen zich vanzelf op, of blijken toch minder belangrijk te zijn dan je had gedacht.

Ik vind het erg leuk om te weten wat jij doet om het zo eenvoudig mogelijk voor jezelf te maken.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud