Verandering

In mijn opleiding tot stresscounsellor kreeg ik de opdracht om mijn dagelijkse routine eens te veranderen. “Doe het eens anders. Dat bevordert je creativiteit en geeft je energie”, gaf de opleider aan. Daar moest ik aan denken toen vorige week de eerste maatregelen kwamen om het coronavirus te bestrijden.

Hoewel ik gewend ben thuis te werken, kwam ik erachter dat ik toch veel afspraken buitenshuis had. Ook bij mij zijn trainingen, lezingen en workshops afgelast. Hopelijk is het uitstel en geen afstel.

Er zijn momenten dat ik het ronduit saai vind. En dan denk ik aan mensen die bijna altijd thuis zijn. Mensen met chronische aandoeningen of andere beperkingen, ouderen en mensen die werkloos zijn en weinig geld hebben. Hoe brengen zij de dag door.

Inspiratie

Iemand die ik inspirerend vind, is bijvoorbeeld Jessie van Loon. Zij ligt door een aandoening van haar zenuwstelsel de hele dag op bed. Zij runt van daaruit haar bedrijven Tekstraket en de Business Blog School

Ook merk ik dat ik kleine dingen meer waardeer. Ik zie meer vogels op mijn balkon. Als ik naar buiten ga om een wandeling te maken en gelijk boodschappen te doen, let ik meer op de bomen en de struiken die het voorjaar laten zien. Het klinkt afgezaagd maar het gaat eigenlijk vanzelf.

Rustige modus

Evenementen en bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Dit betekent dat de veranderingen nog wel enige tijd duren en we ons moeten aanpassen aan deze omstandigheden. Zo kreeg ik van een opdrachtgever de vraag of mijn trainingen ook online kunnen. Daar ben ik nu mijn gedachten over laten gaan, om te kijken hoe ik dat het beste kan doen. Live of via een training die iedereen op zijn of haar eigen tijd kan doen. Of beide natuurlijk.

De individuele begeleiding doe ik al jaren met telefoon en e-mail. Dat komt nu goed uit.  

De meeste van ons zijn  in een rustigere modus gezet. Ik ben benieuwd hoe het daarna gaat. Zaken die onmogelijk leken, blijken nu wel mogelijk zoals massaal thuis werken. Wat ook opvalt, is dat mensen elkaar helpen en oog hebben voor mensen die het nu moeilijker hebben. Ouderen die in sneltreinvaart leren beeldbellen via een tablet.

‘Niks is blijvend behalve de verandering’ zei de Griekse filosoof Heraclitus rond 450 voor Christus al. Ook de coronacrisis gaat voorbij. Ik ben wel benieuwd hoe het hierna verder gaat. We hebben nu genoeg tijd om zaken voor onszelf op een rij te zetten. Ik hoop dat de solidariteit en steun die ik nu zie, blijft bestaan.

Let goed op jezelf en de mensen om je heen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud