Nieuwe baan? Voorkom deze valkuil

Jaren geleden was ik als adviseur lid van het management team van een grote thuiszorgorganisatie. De toenmalige directeur was mijn direct leidinggevende. In een van onze gesprekken gaf zij aan dat de leukste periode van een nieuwe baan de inwerkperiode is. Je kunt heel veel vragen stellen zonder dat iemand raar staat te kijken en je hoeft nog niet alles te weten. Kortom: van druk of stress is geen sprake.

6e versnelling

Toch zie ik te veel mensen met een chronische aandoening juist in de beginfase van een nieuwe baan als een malle tekeer gaan. Daardoor zijn ze na een paar weken heel erg moe, hebben vaak meer klachten en treedt onzekerheid op. Helemaal als ze in het sollicitatiegesprek niks over hun gezondheidsklachten hebben gezegd.  

Als de chronische aandoening wel ter sprake is geweest tijdens de sollicitatie, geven mensen aan dat ze juist willen laten zien dat ze de baan aankunnen en gaan in de 6e versnelling van start.

Allemaal begrijpelijk maar erg onhandig, zeker als je te maken hebt met vermoeidheidsklachten en daardoor minder energie tot je beschikking hebt. Je legt jezelf een druk op die nergens voor nodig is.

Neem de tijd

Gun jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe baan, de nieuwe mensen, de nieuwe cultuur van de organisatie en omgeving. Dit kost allemaal al energie. Ga in de 1e of 2e versnelling van start, in plaats van de 5e of 6e. Niemand vindt het raar dat je tijd nodig hebt om te wennen.

De 6e versnelling heeft nog een nadeel. Als je collega’s je zo van start zien gaan, denken zij dat dit je normale snelheid is. Ze gaan er dan van uit dat je altijd deze snelheid hebt en dat  houd je niet lang vol.

1e of 2e versnelling

Starten in de 1e of 2e versnelling heeft belangrijke voordelen:

  • Je put jezelf niet uit
  • Omdat je in een langzamer tempo start maak je minder fouten, de kwaliteit van je werk neemt juist toe
  • Je hebt meer tijd om je collega’s te leren kennen, te kijken hoe zij zaken aanpakken en waar zij goed in zijn. Zo weet je bij wie je moet zijn als je ergens tegenaan loopt.

Durf jij in een langzaam tempo van start te gaan in een nieuwe baan?

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties

  1. De combinatie fibromyalgie, spierziekte en hoogbegaafd is een kwelling. Het is net als de haas en de schildpad. Mijn hoofd wil van alles, maar mijn lichaam werkt niet mee. Ik zit sinds half september thuis en hoop in de toekomst weer (parttime) te kunnen werken. Nu eerst acceptatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2021 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Skip to content