Slapen als herstelmechanisme

Slapen is een fantastisch herstelmechanisme. Toch hebben veel mensen vaak moeite om lekker te slapen of in slaap te komen. 

Hoe kan dat? Lees hieronder 4 antwoorden op vragen die ik regelmatig krijg. 

 

1) “Het al oude schaapjes tellen, werkt dat niet meer?”

Jawel hoor. Schaapjes tellen is voor veel mensen nog steeds effectief. In feite is het een vorm van meditatie. Je begint met tellen en als je de tel kwijt raakt begin je gewoon overnieuw. Heeft deze vorm voor jou geen effect?

Uit onderzoek blijkt dat het visualiseren (je levendig voorstellen) van een waterval veel effectiever is dan schaapjes tellen. Je gebruikt je hersenen dan op een andere manier en water heeft een rustgevende werking. Heb je niks met een waterval probeer dan een plaats voor de geest te halen waarvan je zeker weet dat jij je daar op je gemak en ontspannen voelt. Bijvoorbeeld een plaats waar je bent geweest tijdens je vakantie.

 

2) “Ik heb een boekje naast me liggen waarin ik ga schrijven als ik niet kan slapen of ’s nachts wakker word. Is dat nu wel of niet handig?”
Vooropgesteld als het jou rustig maakt en je daardoor weer in slaap valt, is het prima. Het hangt er een beetje van af wat de reden is dat je het schrijven ’s nachts nodig hebt. Als het is om je piekergedachten tot rust te brengen, is het handiger dit allemaal in een andere kamer op te schrijven voordat je naar bed gaat. Zo blijft de slaapkamer een ruimte om te slapen.

Veel mensen krijgen  ’s nachts de beste ideeën. Als ze wakker worden willen ze het idee onthouden en blijft het dus door hun hoofd spoken waardoor ze minder snel weer in slaap vallen of de rest van de nacht onrustig slapen. Als dit bij jou het geval is, dan is het zeker handig om blocnote en pen naast je te leggen. Zodra het idee of plan is genoteerd vallen zij meestal zonder problemen weer in slaap.

 

3) “Gewichtstoename door weinig slaap, hoe komt dat?”
Daar zijn wereldwijd verschillende onderzoeken over gedaan. Ook als je slaapt verbrand je calorieën. Een logisch gevolg is dat als je minder slaapt je ook minder calorieën verbrandt. Als je een slaaptekort opbouwt, betekent het dat je overdag minder energie hebt om actief te zijn waardoor je ook minder en in een lager tempo calorieën verbrandt. Als je weinig slaapt en net zoveel eet als je gewend bent, kun je dus toch aankomen.

Slaaptekort stimuleert de trek in lekkere en vaak calorierijke snacks vooral ’s avonds en ’s nachts.

Stress speelt vaak als je weinig of minder slaapt. Bij stress blijft je lichaam in de actieve stand staan. Je lichaam blijft alert voor gevaar. En in tijden van gevaar legt je lichaam een reservevoorraad aan, het stimuleert de trek, maakt je extra hongerig en het voedsel wordt opgeslagen in vet. Daarnaast zijn gestreste mensen vaak gevoeliger voor snoep en andere vette voeding.

 

4) “Mijn opa zei altijd voor hij ging slapen, ik neem nog een slaapmutsje en nam dan een borrel. Alcohol ontspant toch?”
Verdoven dekt in mijn beleving de lading beter dan ontspannen. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Alcohol heeft een verdovend effect waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen. Later in de nacht als de alcohol in je lichaam is verwerkt, treden er ontwenningsverschijnselen op waardoor je juist lichter slaapt en vaker wakker wordt. Val je dus gemakkelijk in slaap en merk je dat je later in de nacht juist meerdere malen wakker wordt, kijk dan eens naar je alcohol inname.

 

Tot slot.
Een handige richtlijn om te weten of je voldoende slaapt is:

  • als jij je overdag fit voelt, krijg je voldoende slaap
  • ben je vermoeid en krijg je last van hierboven genoemde verschijnselen, dan heb je meer slaap nodig
  • voel jij je erg sloom overdag dan slaap je teveel. Dit gevoel heb je vast eens gehad als je in het weekend uitslaapt

Blijf je slecht slapen, maak dan een afspraak bij je huisarts.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Sinds enkele maanden slaap ik weer goed. Heb via de cesartherapeut tips gekregen om te kunnen ontspannen. Iedere keer als ik ga liggen op bed doe ik dezelfde oefeningen. Zowel als om te slapen, ook als ik ’s middags 20 minuten lig pauze neem. Heb wel gemerkt dat ik de vermoeidheid beter niet kan laten oplopen, dus iedere middag ga ik 20 minuten plat op mijn rug op bed liggen. Verder hanteer ik slaaphygiëne. Een vast ritueel voor het slapen.
    Heb nu veel minder last van pijn.
    Hiervoor heb ik ongeveer 5 jaar doorslaap problemen gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud