Ontspannen, is dat lastig?

Ontspannen, is dat lastig?

dsc02856Het blijkt elke keer weer lastig te zijn. Ontspanning zoeken in drukke en onzekere tijden. Zeker in spannende perioden als bijvoorbeeld de werkdruk hoog is of je baan op het spel staat schieten mensen eerder door in nog meer werken, in plaats van achterover leunen om afstand van de materie te nemen.

In stressvolle perioden is ontspanning meestal het eerste waar geen aandacht meer voor is. Terwijl het juist dan van groot belang is. Het lijkt een tegenstelling maar hoe meer tijd je inruimt voor ontspanning in stressvolle tijden des te beter blijf je functioneren en presteren.

De tijd nemen voor ontspanning zorgt ervoor dat je fris blijft in je hoofd en dat de negatieve invloed van langdurige stress minder snel vat op je krijgt. Ook helpt het je sneller te herstellen als je een stressvolle activiteit achter de rug hebt.

Wat maakt het zo lastig? Als je druk bent of je ergens zorgen over maakt, heb je de neiging juist daar mee bezig te blijven want je wilt graag een oplossing voor de ontstane situatie. Juist door er zo druk mee te zijn en er geen afstand van te kunnen nemen, geef jij jezelf geen kans op een andere manier naar de omstandigheden te kijken. Je komt moeilijker op alternatieven, je wordt ongeduldiger of geïrriteerder met als resultaat dat alles langer duurt en het resultaat steeds meer achteruit gaat. De grip die je denkt te hebben op de uitkomst vermindert juist. Andere opties komen meestal in beeld door zaken even te laten rusten en de factor tijd zijn werk te laten doen.

Voor het makkelijker hanteren van stress is tijd inruimen voor ontspanning noodzakelijk. Het zou eigenlijk net zo’n gewoonte moeten zijn als dagelijks je tanden poetsen. Iedereen ontspant anders. Doe vooral iets wat je leuk vindt. De een luistert naar muziek, de ander schildert of tekent liever. Ook hangt het van de omstandigheden af welke vorm je op dat moment toe kunt passen.

Enkele tips:

1. Zit je vlak voor een deadline en moet het werk af? Merk je dat je vastloopt en maar naar je computer zit te staren? Zorg dan voor meerdere korte pauzes. Loop even van je computer weg om een kopje thee of koffie te drinken, maak een klein blokje om buiten of ga een boodschap doen. Dat lijkt tijd te kosten maar dat verdien je dubbel en dwars terug omdat je even van je activiteit bent afgeleid en als je terug bent weer helderder er tegenaan kijkt.

2. Ontspannen voor het slapen gaan. Luister een half uur van te voren naar mooie muziek. Klassieke muziek en rustige popmuziek blijken angsten te verminderen en meer ontspanning te geven. Of maak een korte wandeling voordat je naar bed gaat.

3. Zoals aangegeven is het van belang ontspanning onderdeel uit te laten maken van je levenswijze. Dat wil zeggen maak er dagelijks tijd en ruimte voor. Het doel van ontspannen is lichaam en geest tot rust te brengen. Activiteiten waarmee je met je handen werkt, blijken hiervoor het beste te werken. Als je letterlijk met je handen bezig bent maak je je hoofd sneller leeg van gedachten. Denk aan schilderen, tekenen, knutselen, boetseren, fotograferen…..

Laatst zag ik een interview met Gertjan Verbeek, trainer van voetbalclub AZ, op tv. De werk- en prestatiedruk bij een voetbalclub ligt hoog. Hoe ontspant Verbeek? Door regelmatig naar zijn huis in Friesland te gaan en dat op te knappen. Tijdens het interview zag je hem een muur metselen. Hij gaf aan dat hij op deze manier afstand neemt van het voetbal en helemaal tot rust komt.

Hoe en hoe vaak ontspan jij?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud