Meditatie waar is dat goed voor, vier tips

Meditatie waar is dat goed voor, vier tips

dsc03006Wat een aantal jaren geleden nog als ‘zweverig’ werd afgedaan, is tegenwoordig helemaal hot: mediteren. Gelukkig maar. Het is namelijk een prachtige methode om stress te verminderen, alerter te zijn en even uit de dagelijkse hectiek te stappen. Er zijn verschillende vormen van meditatie. Mindfulness is daar een goed voorbeeld van. Doel van het mediteren is stil te staan in het hier en nu. Veel mensen zijn bezig met wat er gisteren of langer geleden is gebeurd of ze zijn actief met het regelen van allerlei zaken voor de toekomst.

Zij vergeten letterlijk even stil te staan (of zitten natuurlijk) en aandacht te schenken aan waar ze op dit moment mee bezig zijn.

Wat zijn de voordelen van meditatie? Enkele voorbeelden:

  • je focust gemakkelijker op zaken waar je mee bezig bent
  • je bent mentaal weerbaarder
  • je slaapt beter
  • je maakt optimaal gebruik van je ademhaling
  • je voelt je energieker
  • je lichamelijke klachten verminderen

Alle reden dus om een vorm van mediteren in te passen in je dagelijkse leven. Als je begint met mediteren, merk je hoe druk het in je hoofd is. Gedachten komen en gaan en je bent snel weer afgeleid. Veel mensen hebben ook moeite om echt stil te zitten. Die worden daar in eerste instantie onrustig door. Zeker in stressvolle perioden. Het is zeker in onze jachtige maatschappij moeilijk om stil te zitten en ‘niets’ te doen. Vaak sta je het jezelf niet toe.

Kern van meditatie is dat opborrelende emoties, gevoelens, gedachten er gewoon mogen zijn zonder daar iets mee te doen of er een oordeel over te vormen. Wij zijn geneigd alles direct op te lossen. Dat is onnodig. Observeer het alleen. Je hoeft even helemaal niks. Zo word jij je meer bewust van wat er zich van binnen bij je afspeelt.

Als je begint met mediteren maak het je dan gemakkelijk. Je hoeft je alleen maar te richten op je ademhaling. Ga op een prettige stoel zitten, sluit je ogen en let op je hoe je adem haalt. Voel en ervaar hoe je buik dikker wordt bij je inademing en weer dunner als je uitademt. Het enige wat je hoeft te doen is, voelen en observeren. Zo raakt je hoofd leeg van gedachten.

En als er dan een gedachte door je hoofd schiet, dan kijk je er als een toeschouwer zonder waardeoordeel naar waardoor deze gedachte vanzelf weer wegebt. Daarna richt jij je aandacht weer gewoon op je ademhaling. Tussen de gedachten door ervaar je rust en ontspanning. Hoe vaker je dit doet des te gemakkelijker het je af gaat.

Is de onrust te groot om te zitten. Dan zijn er ook andere manieren. Minder bekend is dat hetzelfde bereikt kan worden door gewoon een tijd uit het raam te staren of door te tekenen, te schilderen of te wandelen. En zelfs door even te stoppen met werken achter de computer en kort stil te staan bij wat je aan het doen bent.

Tips om te mediteren:

  • Maak het je gemakkelijk als je gaat mediteren. Pak een gemakkelijke stoel en zorg dat je voeten contact maken met de grond. Geef geen waardeoordeel aan jezelf als er continu gedachten door je hoofd gaan. Laat ze gewoon voor wat ze zijn. Hoe vaker je dit doet, hoe langer de periode tussen verschillende gedachten wordt.
  • Begin met vijf minuten op een dag en bouw dit verder uit. Pak een vast tijdstip. Bijvoorbeeld ´s morgens voor je opstaat, ’s avonds voordat je gaat slapen of juist tussen de middag. Als je een vast tijdstip kiest, wordt het een gewoonte. Net zoals je dagelijks je tanden poetst. Bovendien is het ook gemakkelijker vol te houden.
  • Is de onrust te groot om te gaan zitten? Kies dan een van de andere methoden. Ga zitten en staar uit het raam. Pak een kleurplaat en kleur deze met potloden in, ga schilderen of doe iets anders creatiefs bij voorkeur met je handen. Als jij je aandacht maar richt op hetgeen je nu aan het doen bent. In het boeddhisme en natuurreligies bestaan ook loopmeditaties. Die zijn er niet voor niks.
  • Als er gedachten door je hoofd gaan, kijk er naar en ga dan weer terug naar waar je mee bezig bent. Dus naar je ademhaling of naar de kleurplaat die ja aan het inkleuren bent. Maak er in ieder geval nooit een gevecht van met jezelf.

Gun jezelf stille momenten. Op welke manier mediteer jij?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud