Moe van mensen en hoe het anders kan

Moe van mensen en hoe het anders kan

Als we het hebben over ‘wat kost je energie’ en ‘wat levert jou energie op’ gaat het meestal over activiteiten. Privé of op je werk. Ook mensen kunnen je energie kosten en opleveren. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je een ruimte binnenloopt, met iemand in gesprek raakt en je daarna heel moe en uitgeput voelt. Of andersom, dat je zo geïnspireerd raakt door een gesprek dat je heel veel zin en energie krijgt om met hetgeen jullie besproken hebben aan de slag te gaan.

Natuurlijk kun je mensen die je weinig ziet gewoon negeren. Dat kan in sommige situaties een voor jou goede strategie zijn. Als je iemand veel ziet, ligt dat anders. Het komt dan vaker voor dat je geïrriteerd raakt omdat je je ergert aan die persoon. Of je gaat met diegene in discussie terwijl je al weet dat het nergens toe leidt. Of je valt boos uit tegen iemand die er helemaal niks mee te maken heeft wat weer een vervelend gevoel tot gevolg heeft. Allemaal zaken die je een hoop extra energie kosten zonder dat het je wat oplevert.

Je voelt de irritatie al helemaal opkomen als een collega tegen je zegt: ‘als iemand je irriteert, kun je er wat van leren’ of ‘hij zit in jouw allergie’. Grrrr………… hoe lastig ook, toch is het vaak zo.

Ieder mens heeft aangeboren talenten. Dat zijn je kernkwaliteiten. Als je daar teveel in doorschiet, kom je in je valkuil terecht. Het positief tegenovergestelde van je valkuil is je uitdaging. Dit vormt een uitstekende aanvulling en versterking van je kernkwaliteit. Een doorgeschoten versie van jouw uitdaging is je allergie. Als je dit in beeld brengt, krijg je een kernkwadrant. Daniel Ofman heeft dat heel beeldend in kaart gebracht. Een voorbeeld:

 

kernkwadrant1a

 

Hoe kun je dan toch op een prettige manier samenwerken?
Waar jij je aan ergert bij de desbetreffende persoon is vaak de valkuil van de ander en dat is jouw allergie. Als je dit weet, kun je ook de kernkwaliteit van de andere in kaart brengen. De kernkwaliteit van diegene is heel vaak jouw uitdaging. In plaats van elkaar in de weg te zitten, wat veel negatieve energie kost, is het dus slimmer met elkaar in gesprek te gaan en elkaars kernkwadrant inzichtelijk te maken. Zeker als je bijvoorbeeld collega’s van elkaar bent en regelmatig met elkaar moet samenwerken.

Als je namelijk van elkaar weet hoe ieders kernkwadrant eruit ziet, is het gemakkelijker elkaar aan te spreken op elkaars sterke kanten. Elkaar helpen ieders uitdagingen aan te pakken en zo min mogelijk in elkaars valkuilen en allergie terecht te komen. Realiseer je dat jouw valkuil weer de allergie is van iemand anders die daar weer moeite mee heeft. Het ziet er dan als volgt uit.

 

kernkwadrant 2a

 

Betekent dit dat als je weet wat iemands kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie is dat jij je nooit meer ergert aan die persoon? Nee. Wel herken je sneller wat de reden is dat diegene zo reageert en maak je meer gebruik van elkaars aangeboren talenten. Zo wordt samenwerken een stuk gemakkelijker en word je minder moe van mensen.

Wil je meer weten over kernkwadranten? Lees het boek ‘He, ik daar…?!’ van Daniel Ofman.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud