Wat je van een topsporter kunt leren

Wat je van een topsporter kunt leren

Afgelopen zondag zag ik de geweldige prestatie van Ranomi Kromowidjojo. Wereldkampioen op de 50 meter vrije slag. Een fantastische prestatie. Ook interessant was het interview met haar coach Marcel Wouda voorafgaand aan de wedstrijd waarin hij vooruit blikte. Hij gaf daar onder andere in aan dat Ranomi een hele goede finale zwemster is. Ze kan goed focussen, smijt niet met haar energie en geeft op de beslissende momenten alles van haar zelf.

Topsporters proberen het maximale uit zichzelf te halen. Fysiek en mentaal waarbij het gaat om details of diegene de wereldtop gaat halen of een subtopper blijft. Een van de belangrijkste zaken die Marcel Wouda aangaf, is dat Ranomi zuinig is met haar energie en goed kan focussen.

Leven en werken met chronische gezondheidsklachten lijkt soms ook op topsport bedrijven alleen in andere omstandigheden en op een ander niveau. Slim met je energie omgaan is ook van belang als je gezondheidsproblemen hebt. Je wilt graag het beste uit jezelf halen en graag de dingen doen die je wilt ondanks je klachten.

Wat kan je van een topsporter leren hoe je slim met je energie om kunt gaan? 7 tips.

1. Bepaal voor jezelf wat voor jou van belang is in je leven. Zaken waar jij energie in wilt stoppen. Als je dat voor jezelf helder hebt, betekent het ook dat je andere zaken dus laat vallen. Topsporters trainen inderdaad veel maar stoppen geen energie in zaken die geen bijdrage leveren aan hun doel. Ze maken bewuste keuzes in wat ze wel en vooral niet doen.

2. Leer je te focussen. Dat kan grofweg op twee manieren. Enerzijds door je aandacht te richten op de activiteiten waar je op dit moment mee bezig bent zonder je af te laten leiden. Anderzijds door je aandacht te richten op wat er zich in je lichaam en van binnen bij je afspeelt. Een topsporter is zo getraind dat hij of zij elk verschilt voelt. Ze voelen veel meer dan ze denken en kennen hun lichaam en zichzelf goed.

Ze voelen instinctief aan wanneer iets goed is voor hen. Als je leert naar je lichaam te luisteren, ontspan je gemakkelijker, kun je je beter concentreren op zaken waar je Nu mee bezig bent en zijn veranderingen makkelijker in je leven door te voeren. Het is een handig hulpmiddel voor het maken van keuzes die bij je passen.

3. Waar haal jij je motivatie vandaan? Als een topsporter iets wil bereiken is hij/zij super gemotiveerd en weet waar hij/zij de motivatie vandaan haalt. Het belangrijkste is natuurlijk je eigen innerlijke motivatie. Nog belangrijker is gemotiveerd te blijven als het eens tegen zit of als je een teleurstelling te verwerken hebt. Verzamel mensen om je heen die je steunen en je scherp houden. Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

4. Kies jouw weg naar je doel. Topsporters kiezen hun weg naar succes. Wel laten zij zich adviseren en inspireren en hebben een trainer/coach. Soms ook een aparte mentale trainer. Wel zijn ze actief betrokken bij hun eigen leer- en trainingsproces. Toptrainers zitten ook altijd met hun atleten om tafel als ze een planning gaan maken of nieuw proces in gang gaan zetten.

Er wordt stapsgewijs toegewerkt naar hun doelen in concrete en behapbare stappen. Ze stellen tussendoelen om zo te bekijken of ze op de goede weg zitten en op tijd bij kunnen sturen indien nodig. Stel doelen op voor jezelf en maak een plan van aanpak hoe je dat wilt bereiken en welke tussendoelen je stelt.

5. Zet door en houd vertrouwen. Topsporters durven fouten te maken en blijven proberen. Ze durven opgedane nieuwe vaardigheden ook daadwerkelijk in praktijk te brengen. Als er een weg doodloopt, blijven ze zoeken naar mogelijkheden. Ze vallen en staan weer op. Epke Zonderland viel letterlijk tijdens de finale van de Olympische Spelen in 2008. Hij bleef echter vertrouwen houden in zichzelf en werd vorig jaar olympisch kampioen. Houd je doel scherp voor ogen ook als er iets onverwachts gebeurt en een zijweg nodig is.

6. Neem voldoende tijd voor rust. Een belangrijk onderdeel van de training van een topsporter is rusten. Ze hebben een uitgekiende balans tussen inspanning, ontspanning en rust. Neem jij voldoende tijd hiervoor? Hoe ziet jouw balans eruit?

7. Gun jezelf de tijd. Ranomi is samen met haar trainer afgelopen januari begonnen aan een nieuwe cyclus van 4 jaar tot de volgende Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Keulen en Aken zijn ook niet op dezelfde dag gebouwd. Geniet van de reis op weg naar je doel.

 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Goede morgen Annemieke ,

    Dank voor je prachtige artikel !

    Inderdaad houd ik me steeds voor ,dat ik moet focussen.
    Tot nu toe gaat dat goed.
    Elke dag weer opnieuw goed realiseren of ik op de goede weg ben en of ik het een en ander moet bijstellen.
    Dan heb ik het over lange termijn -doelen en wat ik van plan ben op een dag als vandaag.
    Mijn lichaam geeft vanzelf aan als ik het wat rustiger aan moet doen.
    Geregeld zeg ik tegen mezelf :nu gas terug nemen.
    Nogmaals hartelijk dank en een fijne dag ,

    Joyce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud