Go with the Flow en soms even niet

Go with the Flow en soms even niet

eZine130919siteJe hebt het ongetwijfeld een keer meegemaakt dat je in een staat van Flow bent geweest. Flow is het gevoel dat alles vanzelf gaat. Je vergeet de tijd en de wereld om je heen en je bent helemaal gefocust op de activiteit waar je mee bezig bent.

Je bent volledig geconcentreerd. De tijd vliegt. Een heerlijk gevoel. Het geeft je ook positieve energie en je presteert op een voor jou hoog niveau. Tijdens interviews hoor je sporters, zeker als ze een goede prestatie hebben geleverd, ook vaak zeggen dat ze totaal gefocust waren.

Het kan gelukkig ook bij andere activiteiten als muziek maken, boetseren, schrijven enzovoorts. Het is in ieder geval een activiteit waar je veel plezier in hebt, wat voor jou zinvol is en waarvan je geniet. Je komt makkelijker in een Flow als het om activiteiten gaat waar je ervaring mee hebt en waarmee je anderen met jouw passie helpt. Je bent bezig met een voor jou uitdagende activiteit waar je echt zin in hebt om mee aan de slag te gaan. Je hebt daarvoor een doel gesteld die hoger is dan gemiddeld. Als je het doel hebt gehaald, voel je je sterk, alert en blij.

Flow is een mentale toestand. Enkele kenmerken van een Flow zijn:

  • het kost je geen moeite waar je mee bezig bent
  • je bent volledig geconcentreerd en gefocust
  • je presteert beter
  • je hebt het gevoel alles onder controle te hebben
  • je vergeet de tijd en wereld om je heen
  • het lijkt als of je even ‘los van jezelf’ bent

Kortom, deze toestand wil je altijd wel houden. ‘Niks is blijvend behalve de verandering’ zei de Griekse filosoof Heraclitus rond 450 voor Christus al. Ook aan elke toestand van Flow komt een eind. Soms overkomt een Flow je, je kunt het gelukkig ook voor een groot deel trainen. Leren focussen of je aandacht richten op de activiteit waar je mee bezig bent, maakt daar onderdeel vanuit. Merk je dat je wordt afgeleid? Geen probleem, richt je aandacht daarna gewoon opnieuw op hetgeen waar je mee bezig bent. Consequent hiermee oefenen, maakt dat je meer uit je handen krijgt  in een kortere tijd.

Zijn er dan helemaal geen nadelen van een Flow? De duur van een Flowmoment is verschillend. Dat kan variëren van enkele minuten tot soms enkele dagen. Als je in een Flow zit dan zit je in een stroom van positieve gerichte energie op de desbetreffende activiteit. Op dat moment is er geen aandacht voor andere zaken. Je vergeet te eten, te drinken of pauze te nemen. Je bent gedurende de Flow in een ‘andere wereld’. Geen probleem als het Flowmoment een aantal uur duurt, wel als het een paar dagen duurt en je daardoor weinig eet of slaapt.

Moet je dan nu ook al uitkijken voor Flow? Nee, een flowmoment is iets heerlijks. Maak er vooral veel gebruik van. Sterker nog het maakt je heel gelukkig als je regelmatig in een Flowmoment raakt en met zaken bezig bent die je leuk vindt. Je laat je dan lekker meedrijven met de stroom en je zit volledig in het nu.

Hoeveel positieve energie een Flow ook geeft, het kost ook energie. Zorg er daarom voor dat als je een Flowmoment hebt gehad, zeker als die langer duurt, je de tijd neemt om ervan te herstellen. Weer even aandacht te besteden aan de wereld om je heen en de behoeften van je lichaam. En als je het woord herstellen te zwaar vindt klinken, vervang dat dan door ‘neem de tijd om te genieten van het behaalde resultaat door even helemaal niks te hoeven’.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Mooi artikel ,heel herkenbaar !Dat je alles vergeet en amper aan eten toekomt.
    Als de flow over is kun je terugzien op een stralend en tevreden
    gevoel van wat er bereikt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud