Meten is weten is een deel van het verhaal

“Daar hebben we toch een app voor” geeft een workshopdeelnemer enthousiast aan als we het hebben over het simpel meten van je hart- en ademhalingsfrequentie. We hebben net de beroemde 1 minuut ademhalingsfrequentietest van Koen de Jong gedaan om te kijken hoe hoog je ademhalingsfrequentie in 1 minuut is.

Als je een vorm van reuma hebt ben je, zeker in het begin, je vertrouwen in je lichaam vaak kwijt. Je lichaam reageert anders op je activiteiten dan je gewend bent. Meestal komt er dan ook pijn en stijfheid van je gewrichten om de hoek kijken en ben je aan het stoeien met vermoeidheid die maar aanwezig blijft.

Als je aan het zoeken bent, kunnen hulpmiddelen in het begin heel handig zijn. Het geeft houvast. Of dat nu een app is om te kijken hoe hoog je stressniveau of hartfrequentie is,

een excell sheet om je activiteiten in te noteren en zo te bekijken hoe je belasting in een week verdeeld is

of een puntensysteem voor activiteiten hanteert, het maakt weinig uit. Bekijk gewoon wat voor jou het prettigste is.

Als je wat meer houvast hebt, komt deel 2 van het verhaal. Cijfertjes vertellen je wel wat maar niet alles. Stel je eens voor dat je elke keer op je app of in je excellsheet moet kijken om te weten of het goed met je gaat. Of te wel, hoe jij je voelt. Daar raak je op den duur ook van in de war.

Je voelt je moe en de app zegt dat je ademhalingsritme prima is. Waar ligt de moeheid dan aan zul je je afvragen. Of je denkt bij jezelf ‘als de app zegt dat het goed is dan kan ik nog wel even door’. Terwijl dat soms toch net even anders ligt.

Wat vaak vergeten wordt, is leren voelen hoe het met je gaat. Je zult ontdekken dat als je dat meer toestaat je meerdere vormen van vermoeidheid voelt. De ene vermoeidheid is de andere niet. Als je meer ervaring en meer vertrouwen krijgt, merk je dat je met de ene moeheid nog best wat kunt doen en bij de andere moeheid absoluut een stap terug of helemaal rust moet nemen.

Dan komt het durven spelen en experimenteren om de hoek kijken. Als je dat durft, leer je jezelf en je lichaam bijzonder goed kennen en neemt je vertrouwen in je lichaam weer toe.

Nog enkele tips.

  • Als je met meer voelen aan de slag gaat, start ermee op een paar momenten van de dag. Bijvoorbeeld aan het eind van de ochtend, eind van de middag en voordat je naar bed gaat. Zo voorkom je dat je de hele dag hiermee bezig bent en daar juist weer onzeker van wordt.
  • In het begin ervaar je wellicht meer moeheid of pijn. Dat lijkt zo omdat de moeheid en pijn er al waren, alleen valt het je nu meer op omdat je er aandacht aan schenkt. Dat gaat veranderen.
  • Gun jezelf de tijd en wees lief voor jezelf. Leren voelen en ook nog eens interpreteren wat je voelt en wat je ermee kan, kost tijd.

Ik lees graag je ervaringen hieronder.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud