Mentale training is voor softies

Mentale training is voor softies

140410eZine‘Loser’ hoorde ik laatst een treinreiziger tegen zijn buurman vertellen toen diegene aangaf dat hij een mentale training volgde om zijn prestaties op het werk te verbeteren. Alsof die opmerking nog niet duidelijk genoeg was, zei hij er achteraan ‘mentale training is voor softies’.

Er zijn helaas meer mensen die er zo tegenaan kijken. Ze zien de ‘grijze wollen sokken types’ voor zich die de hele dag mediteren of op andere manieren zweverig bezig zijn. Zonde. Vaak hebben ze geen idee wat het precies inhoudt of hebben ze de klok horen luiden zonder te weten waar de klepel hangt. Onbekend maakt tenslotte onbemind.

De oude Grieken zeiden het duizenden jaren geleden al: lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Topsporters, toptrainers en steeds meer topmanagers maken er gebruik van. Zij schamen zich daar allerminst voor omdat ze hebben gemerkt dat het hen daadwerkelijk helpt. Tijdens een revalidatie is het mentale aspect zelfs vaak doorslaggevend voor het te behalen eindresultaat.

Iedereen vindt het vanzelfsprekend dat training nodig is als je bijvoorbeeld mee wilt doen aan een wandeltocht of  een andere lichamelijke prestatie neer wilt zetten. Wil je meer uit jezelf halen dan is aandacht schenken aan je mentale vaardigheden van groot belang. Je leert ook slimmer omgaan met je energie. Balanceren op het scherpst van de snede, wat regelmatig voorkomt als je leeft en werkt met reuma, vergt naast lichamelijke training ook mentale training.

Wat houdt mentale training precies in?
Je traint mentale vaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • het richten van je aandacht/focussen of concentratietraining
  • omgaan met terugval en weer opkrabbelen
  • aandacht schenken aan zelfvertrouwen
  • energiemanagement, slim gebruik maken van je energie
  • hoe zit het met je herstelcapaciteit
  • hoe pas je het in je leef- en werkpatroon in

En ja, bekende middelen hiervoor zijn onder andere meditatievormen als mindfulness en visualisaties. Soft? Integendeel, het is juist zeer krachtig. Er komt zelfs steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mentale training helpt je gezondheid te verbeteren.

In het begin kan het heel vreemd aanvoelen. Als je start zijn zaken als emoties, pijn, stijfheid of rondtollende gedachten voor je gevoel vaak heftiger aanwezig. Het voelt allemaal erger dan je dacht. Dat lijkt inderdaad zo. Het was er namelijk al, alleen ben jij je er nu meer bewust van.

Misschien ervaar je toch een drempel om mentale training in je dagelijkse leven toe te laten of vind je het helemaal niks. Gun jezelf dan op zijn minst 2 x per dag 5 minuten een ‘uit het raam staar moment’. Gewoon zitten en lekker naar buiten kijken. Even helemaal niks hoeven. Je gedachten te laten gaan en er even niks mee hoeven doen.

Wat doet dat met je?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud