Heb jij ook een hekel aan het woord acceptatie?

Heb jij ook een hekel aan het woord acceptatie?

luchtHet is frustrerend als je al een aantal jaren met je reumatische aandoening rondloopt en van je omgeving te horen krijgt “Heb jij je aandoening wel geaccepteerd” Inwendig voel je je weerstand al omhoog vliegen. Wat is dat toch met dit woord?

Er heersen misverstanden over het woord acceptatie. Voor sommigen betekent het dat je zaken passief over je heen laat komen en geen actie meer hoeft te ondernemen. Dat is op jou niet van toepassing want je doet er alles aan om te blijven functioneren.
Het woord ‘berusting’ laat je om die reden dan ook helemaal links liggen. Juist dat vind je helemaal negatief klinken. Alsof je niks meer hoeft te doen vanwege je reuma.

Een ander misverstand over acceptatie is dat je ‘blij’ bent met je reuma. Je hebt verhalen gelezen of gehoord over mensen die door hun ziekte anders tegen het leven aankijken, de kleine dingen in het leven meer waarderen en hun prioriteiten verleggen. Alleen zo voel je je soms helemaal niet.

Wat betekent acceptatie dan wel? Het is de realiteit in de ogen kijken en je gevoelens te durven voelen. Een situatie accepteren is geen synoniem voor niets meer aan de situatie kunnen of hoeven doen. Ook als je een situatie accepteert, is het nog steeds mogelijk dingen te doen om veranderingen in de situatie aan te brengen of er anders mee om te gaan. Om deze reden gebruiken veel mensen liever het woord ‘aanvaarding’.

En zo kunnen diverse synoniemen van acceptatie de revue passeren. Berusten en aanvaarden zijn al genoemd. ‘Erkennen’ is een andere mogelijkheid of ‘vrede hebben met’; ‘zich schikken in’; ‘zich neerleggen bij’. Het maakt eigenlijk helemaal niet uit welk woord je gebruikt. Als je voor jezelf maar weet hoe jij erin staat en welk woord het beste bij jou past.

Als dan iemand roept ‘heb jij je wel aandoening geaccepteerd?’ en je merkt dat je haren recht overeind gaan staan, geef je gewoon rustig aan dat jij liever het woord ……… gebruikt omdat ……..

Interessant is natuurlijk wel om er achter te komen wat de reden is dat die persoon dat tegen je zegt. Hij of zij ziet of merkt wat aan je en wil je meestal gewoon helpen. Wat kan diegene aan je zien?
Ga de volgende zaken bij jezelf eens na:

1. Hoe gebruik jij je energie? Functioneer je op de toppen van je kunnen en heb je de avonden en weekenden nodig om bij te komen?

2. Ruim je genoeg tijd en ruimte in voor jezelf om je volledig te ontspannen, even helemaal niks te hoeven en nieuwe energie op te doen?

3. Waar zit jij in het speelveld van je grenzen (zie het artikel ‘Grenzen stellen een kwestie van spelen‘)?

4. Als je geïrriteerd raakt omdat iemand over acceptatie begint, gaat het dan echt om het woord alleen of  is er nog iets anders wat je irritatie opwerkt?

5. En stel dat het zo is: dat je aan het worstelen bent. Wat doet dat met je en hoe zou je het dan willen hebben?

 

Wat roept het woord acceptatie bij jou op?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud