Maakt bewegen gelukkig

Overal hoor je het, bewegen is goed voor je. Je houdt je gewrichten, spieren, pezen soepel en je wordt er sterker en fitter van. Als we aan bewegen of sporten denken, staan vaak de lichamelijke effecten op de voorgrond. Dat je er ook mentaal fitter van wordt en blijft, komt de laatste jaren pas steeds duidelijker naar voren. Lichaam en geest zijn tenslotte één.

Je weet dat rust roest en racen ruïneert. Als jij je gewrichten steeds minder beweegt, gaat het achteruit worden, raken ze stijver en als je dan weer iets meer wilt gaan bewegen krijg je eerder klachten. Je komt in een negatieve spiraal terecht. Doe je standaard veel te veel dan raak je juist uitgeput en zegt je lichaam vanzelf stop.

Als je een lastig lichaam hebt, is het vaak een stuk moeilijker om een fijne bewegingsvorm te vinden. Zeker als je kampt met vermoeidheid en verminderde energie. Je dagelijkse bezigheden kosten je al veel energie. Na het werk plof je op de bank. Als je meer energie had, zou je ook wel meer uren werken. Of…

  • je hebt andere dagelijkse verplichtingen die veel van jouw energie vragen. Je hebt echt geen puf meer om nu ook nog naar de sportschool te gaan;
  • je hebt sporten en bewegen nooit leuk gevonden. Je bent gewoon een a-sportief type. Nu je een vorm van reuma hebt, moet je ineens meer gaan bewegen. Dat maakt het allemaal nog eens extra zwaar voor je;
  • je was gewend juist heel veel te sporten en door je gezondheidsklachten lukt het steeds minder goed. Je krijgt veel klachten en je raakt gefrustreerd.

Nee, zo maakt bewegen je ongelukkig. Wat kun je dan wel doen om het nuttige met het aangename te verenigen?

  • Wat versta jij onder bewegen? In gesprekken met cliënten van mij blijkt dat sommigen dagelijks al  veel bewegingsactiviteiten ondernemen zonder er erg in te hebben. Ik moet ze dan eerder afremmen dan stimuleren of de belasting anders verdelen.
  • Wat vind jij leuk om te doen? Als je elke dag saaie oefeningen doet, kun je dat op doorzettingsvermogen een tijd vol houden maar daarna komt de klad erin. Dat maakt het mentaal vooral zwaar. Een goede lachbui met een vriend of vriendin is dan veel effectiever en met lachen gebruik je ook nog eens heel veel spieren. Zorg dat je activiteiten onderneemt  die je leuk vindt.
  • Alle kleine beetjes helpen. Het is echt niet nodig je dagelijks in een trainingspak te hijsen om te gaan zwoegen. Het mooie weer komt eraan. Verdeeld over de dag of week je tuin op orde brengen, is ook een prima bewegingsvorm.
  • Zoek beweegmaatjes. Door samen iets ondernemen en elkaar te stimuleren, houd je het makkelijker vol.
  • Heb je een slechte periode waardoor bewegen minder makkelijk gaat? Verdiep je dan eens in diverse meditatievormen. Er is altijd wel een vorm die bij je past. Door middel van meditatie breng je ook allerlei lichamelijk processen op gang die positief zijn voor je gezondheid. Je lichaam beïnvloedt je geest en andersom natuurlijk ook.

Hoe zorg jij ervoor dat je plezier in je dagelijkse bewegingsactiviteiten hebt?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud