Fit met reuma

Deze keer een ander bericht van mij dan je gewend bent. Ik heb namelijk je hulp nodig. Sinds dit jaar krijg ik steeds meer vragen van mensen met reuma om hen te helpen met het maken van een beweegprogramma of hoe zij bewegen kunnen combineren met de andere activiteiten die ze graag willen doen.

Vragen die zij stellen zijn:

“De oefengroep van de reumapatiëntenvereniging vindt net plaats op een dag waarop ik werk. Werken en oefenen op één dag is veel te veel. Wat kan ik wel doen om mijn gewrichten soepel te houden en fit te worden?”

“1 x per week oefenen of wandelen is fijn, maar dat is toch te weinig? Wat kan ik ernaast doen?”

“Ik doe 1 x per week aan Medisch Fitness bij een fysiotherapeut maar dat vind ik saai. Ik wil liever wandelen en fietsen, buiten bezig zijn. Ik wandel wel met vriendinnen maar of ik dan ook echt wat opbouw, vraag ik me af.”

“Ik krijg het advies van mijn reumatoloog om te gaan wandelen, mijn therapeut zegt juist dat ik veel te veel wandel. Wat kan ik doen?”

“Bewegen is belangrijk dat realiseer ik me wel, maar mijn werk kost mij ook energie. Hoe kan ik dat nu combineren?”

“Ik ben even uit de roulatie geweest op mijn werk. Ik heb een revalidatietraject gehad en ik ben nu mijn werk weer aan het opbouwen. Die opbouw gaat voor mij veel te snel. Daarnaast ook nog blijven bewegen, vind ik erg ingewikkeld. Hoe kan ik dat aanpakken?”

Je begrijpt dat mijn fysiotherapeuten- en trainersbloed weer flink is gaan stromen. Temeer omdat ik deze maand (maart 2016) bijscholingen over wandelen met reuma geef aan wandel- en Nordic Walking trainers van atletiekvereniging Altis uit Amersfoort en de Baarnse Atletiek Vereniging. Volgende maand spreek ik, samen met een collega, op de nationale Wandeltrainersdag over ons wandelproject en momenteel volg ik weer een trainersopleiding. Ditmaal een opleiding tot wandel- en Nordic Walking trainer.

Ik ben daarom bezig met het maken van een programma Fit met Reuma. Daarin komen alle bovenstaande aspecten aan bod aangevuld met andere zaken. Ik fungeer daarin als een soort Personal Trainer voor mensen met reuma. Leven en werken met reuma is vergelijkbaar met het bedrijven van topsport. De principes zijn hetzelfde, het niveau verschilt.

Als een training te zwaar is, wil dat niet altijd zeggen dat het aan de training ligt. Om effect te hebben, gaat het ook om andere zaken in je leven die energie kosten. Het is belangrijk dat allemaal goed op elkaar af te stemmen. Een topsporter kan zich meestal focussen op zijn sport en zoekt samen met zijn trainer(s) naar de beste verhouding tussen wat zijn lichaam en geest aankan en wat hij graag wil bereiken. Hoe combineer jij dat leven als ’topsporter’ nu met werk en gezin? Wat heb je daarvoor nodig? Daar help ik je bij.

Nu mijn vragen aan jou:

1. Wat vind je van het idee?
2. Welke onderwerpen zou jij in het programma behandeld willen zien?
3. Hoe ziet voor jou de meest ideale begeleiding eruit? Live, via Skype, een combinatie?
4 In welke frequentie zou je dat willen?
5. Wat is voor jou de ideale lengte van het programma?

Je antwoorden kun je via deze korte enquête kwijt. Het beantwoorden van de vragen kost nog geen 5 minuten omdat de meeste vragen meerkeuzevragen zijn. Alvast dank. Je helpt mij er heel erg mee.

 

Naar enquête

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud