Hoe zit het met jouw wilskracht?

Hoe zit het met jouw wilskracht?

131114ezine‘Ik doe mijn werk op wilskracht’, krijg ik regelmatig van cliënten te horen. Zij geven aan dat ze het zat zijn dat ze wat mankeren en gewoon willen meedoen op hun werk. Ze willen geen uitzonderingspositie of zijn bang dat ze op den duur weg moeten als ze aangeven dat ze gezondheidsklachten hebben, zeker als deze klachten chronisch zijn of als het financieel slecht gaat met het bedrijf.

Op wilskracht kun je een heel eind komen, dat is zeker waar. Je doet net of je gezondheidsklachten er niet zijn en doet gewoon mee. Je hangt ’s avonds moe op de bank en gaat vroeg naar bed. Ook de weekends heb je steeds meer nodig om uit te rusten. Dit gaat een tijd goed tot je lichaam aangeeft, tot hier en niet verder. Je raakt totaal uitgeput of je klachten zijn flink toegenomen en waar je bang voor was, langdurige uitval of je functie niet meer vol kunnen houden, komt dan ineens akelig dichtbij.

Wilskracht wordt vaak verward met doorzettingsvermogen. Wilskracht het woord zegt het al, kost je veel kracht en energie. Omdat je zo bezig bent met ‘overleven en volhouden’ merk je pas veel later dat je lichaam al diverse signalen heeft afgegeven en zie je op dat moment ook geen mogelijkheden om het anders te doen. Als je werkt op wilskracht, zie je maar één weg naar je doel, die je krampachtig vasthoudt en vervolgens niet haalt omdat je ver over je grenzen bent gegaan.

Als je werkt  op doorzettingsvermogen weet je wat je doel is, bijvoorbeeld je functie houden in een iets aangepaste vorm of aan het werk blijven in een andere functie of  ……(vul zelf in wat voor jou van belang is). Als je merkt dat de ene weg naar je doel doodloopt, probeer je een andere weg of een paar andere wegen. Je geeft niet op maar je blijft zoeken naar manieren om je doel te bereiken. Je houdt andere opties open. Dat geeft veel meer vrijheid in het zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Wat is er dan zo lastig aan doorzettingsvermogen?
Het betekent dat je erkent dat je gezondheidsklachten hebt en je situatie veranderd is. Als je gezondheidsklachten invloed hebben op de uitoefening van je functie bespreek dit dan met je leidinggevende. Ja, dat maakt en voelt kwetsbaar. Ook al heb je wel eens gehoord of gelezen dat kwetsbaarheid juist heel krachtig maakt op zulke momenten voelt dat meestal heel anders.

Maar juist door dit bespreekbaar te maken, geef je aan dat je open staat voor andere invalshoeken. Dat je samen met je baas zoekt naar mogelijkheden die voor jullie beiden werkbaar zijn. Soms draait het om aanpassen van kleine dingen die het werk vele malen makkelijker maken.

Enkele voorbeelden:

1. Kijk eens naar welke taken er op je bordje liggen. Welke hebben prioriteit en welke kunnen later. Welke taken kosten veel energie en welke minder. Taken die je veel energie kosten, doe je op momenten waarop je meer energie hebt. Voor welke taken is het handig dat jij het doet, gezien je expertise, en welke taken kunnen anderen (tijdelijk) overnemen.

2. Aanpassen van je werktijden. Bijvoorbeeld later beginnen omdat je ’s morgens moeilijk op gang komt, een deel thuis werken, wat meerdere (korte) pauzes nemen. Activiteiten afwisselen: zware met lichte, langdurige met korte. Denk actief mee in de zoektocht naar de beste oplossing voor jou en het bedrijf waar je voor werkt.

3. Bespreek welk werk gedaan moet worden en wanneer je dit af wilt/kan hebben. Kortom bespreek welke resultaten er gehaald moeten worden. Hoe je dit voor jezelf organiseert, is dan aan jou. Zorg ervoor dat je een marge inbouwt voor als het even wat minder gaat.

4. Zorg ervoor dat je collega’s weten welke afspraken jij met je  baas hebt gemaakt. Dit voorkomt misverstanden of verkeerde interpretaties.

5. Plan regelmatig evaluatiegesprekken. Die zijn voor jou ook handig om te peilen hoe je ervoor staat.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Hallo Annemieke ,
    Bedankt voor je inspirerende artikel . Ik heb al eerder aangegeven,
    dat ik al 65 ben en niet chronisch ziek .Wel heb ik een heel
    emotionele en inspannende tijd meegemaakt .Dus dat ik niet teveel
    moet “doordenderen “.
    Ik doe wel vrijwilligerswerk :educatief medewerker bij een historisch museum en ik pas geregeld op de kleinkinderen .
    Ben geloof ik wel een doorzetter ,heb wel doorzettingsvermogen .
    Wilskracht ook.En ik streef naar harmonie.
    Als ik weer tijd vrij kan maken om een mooi schilderij te maken,
    de inspiratie er voor heb ,naast mijn andere werkzaamheden , ben ik pas echt tevreden.
    Hartelijke groet ,
    Joyce

    1. Dag Joyce,

      Dank voor je reactie. Mooi hoe je aangeeft de balans te zoeken en wat je daarvoor nodig hebt.

      Hartelijke groet,
      Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud