De 5 geheimen van verhuizers ter voorkoming van vermoeidheid.

131017eZineVermoeidheid en verminderde energie is een veel voorkomende klacht als je chronische gezondheidsklachten hebt. Deze vermoeidheid blijft ook na een goede nachtrust bestaan en soms is daar lastig grip op te krijgen. Of twijfels slaan toe wat je nu het beste wel of niet kunt doen. Je merkt dat als je teveel doet je lichaam je wel terugfluit maar als je niks doet, voel je je ook niet prettig. Sterker nog, niks doen is voor je lichaam eveneens slecht. Het gaat natuurlijk om de balans. Maar hoe vind je die.

De afgelopen weken viel het mij op hoe handig verhuizers met hun energie omgaan. Je zou zeggen dat is een fysiek zwaar beroep maar ik zie kwieke vijftigers van alles sjouwen en doen. Enkele verhuizers gaven aan dat ze dit al meer dan 20 jaar doen. Wat is hun geheim en wat kun je van hen leren zodat je voorkomt dat je over je grenzen gaat en extra vermoeid raakt.

1. Voordat ze beginnen met het leeg halen van het huis nemen ze uitgebreid de tijd om te kijken wat er gedaan moet worden en wat de handigste manier is om dit te doen. Welke spullen zijn zwaar, wat is de handigste manier van tillen, welke volgorde is het slimst. Ze overleggen, kijken, overleggen nog eens en nemen dan een beslissing. Relatief gezien kost dit de meeste tijd. Die tijd wordt later op de dag echter volledig ingehaald. Bij het uitpakken van de vrachtauto en inruimen van het nieuwe huis, herhalen ze deze procedure. Eerst goed kijken dan pas handelen.

Kijk eens naar jouw activiteiten. Begin jij gelijk met doen of kijk je eerst wat de handigste aanpak is en handel je pas daarna?

2. Ze wisselen activiteiten af. Het sjouwen van spullen wordt afgewisseld met het uit elkaar halen van kasten of bedden. De belasting wisselt dus regelmatig zodat er tijdens een ‘uitrustmoment’ van bijvoorbeeld het uit elkaar halen van een kast hersteltijd is.

Hoe zit het met de belasting van jouw activiteiten? Doe je alle zware activiteiten achter elkaar? Of wissel je ook af zodat je jezelf minder uitput en sneller herstelt. Bij chronische vermoeidheid is het beter activiteiten te verdelen over bijvoorbeeld 3 x 10 minuten en meerdere rustmomenten inlassen dan 1 x 30 minuten achter elkaar. Experimenteer met het aantal minuten en kijk wat voor jou het beste werkt. Het draait vaak om details die voor elke persoon weer net iets anders zijn.

3. Bij het tillen en verplaatsen van (zwaardere) spullen komt vrij weinig echt brute kracht kijken. Het gaat meer om inzicht en techniek en het elkaar helpen met tillen. Bij echt zware spullen gebruiken ze hulpmiddelen.

Vraag jij hulp bij zware activiteiten of wil je alles het liefste zelf doen? Welke hulpmiddelen gebruik jij? Heb je geen idee of en welke hulpmiddelen geschikt zijn voor je, vraag dan een verwijzing naar een ergotherapeut. Hij of zij helpt je onder andere zoeken naar praktische oplossingen en hulpmiddelen voor beperkingen waar je tegenaan loopt.

4. Verhuizers doen geen stap te veel. Het lijkt erop alsof ze zich een beetje inhouden. Ze gaan zuinig om met hun energie. Ze werken gestaag door zonder zich te haasten en juist daardoor gaat het zeer snel en effectief. Ze richten hun aandacht op de taak waar ze op dat moment mee bezig zijn. Als dat is afgehandeld gaan ze pas naar de volgende taak.

Ben jij iemand die graag meerdere dingen tegelijkertijd doet of werk jij ook liever zaken één voor één af. Multitasken lijkt handig maar blijkt het niet te zijn. Een ding tegelijkertijd doen, werkt sneller en kost minder energie.

5. Ze hebben echt plezier in de dingen die ze doen. Het kost energie maar het levert ook energie op.

Doe jij dingen die je leuk vindt en je energie geven? Of bestaat je dag voor een groot deel met activiteiten doe ‘moeten’. Maak eens een overzicht van activiteiten die je op een dag doet. Zet er een + achter als het je plezier en positieve energie oplevert en een – als het je negatieve energie kost. Hoe ziet de verhouding eruit?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

6 reacties

  1. Dank voor de mooie tips. Ik word al relaxed van het lezen van jouw tips. Las namelijk net ergens anders: “morgen is de drukste dag”. Nou, mooi niet, met deze aandachtspunten.
    En ik herken het trouwens ook van onze verhuizers (paar jaar geleden). Slim zijn gaat boven brute kracht.

    1. Dat is mooi Sandra, dat je al relaxed wordt bij het lezen:-). Leuk dat je reageert. Ik heb ook veel handige trucjes van hen geleerd.

  2. Hallo Annemiek ,

    Weer een mooi artikel .
    Het doet me denken aan ‘doceren is doseren ‘en er is geen
    ordeprobleem ,maar een werkprobleem .Daar had ik mee te maken
    in het onderwijs .
    Dank je wel en een fijne dag ,
    Joyce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud