Hoe zit het met jouw comfortzone?

In je leven heb je vast een keer meegemaakt dat je ergens enorm tegenop zag. Je wilde dit het liefst ontwijken maar kon er niet onder uit. Bijvoorbeeld het geven van een presentatie of iemand bellen of …. (vul voor jezelf in). Je werd al zenuwachtig bij het idee.

Toen je het uiteindelijk deed, merkte je dat het achteraf meestal wel meeviel, voelde jij je opgelucht en kreeg je zelfvertrouwen een boost. Je was buiten je comfortzone getreden.

Wat is je comfortzone?

Dat is je leefruimte waarin jij dagelijks leeft. De ruimte die je uitermate goed kent en beheerst. Als je wat in je leven wilt veranderen, kan dat alleen door buiten je comfortzone te treden om nieuwe dingen te leren of iets te doen wat jij belangrijk vindt maar wel erg spannend.

Wat maakt het dan zo moeilijk die comfortzone te verlaten?

Ons onderbewuste is gericht op overleven. Zolang je kunt blijven ademen, is het voor je onderbewuste voldoende. Die zit niet te wachten op verandering. Je weet tenslotte wat je hebt maar nog niet wat je krijgt. Dat is de reden waarom het voor mensen zo moeilijk is te veranderen.

Aan de andere kant, als je doet wat je altijd deed, krijg je ook wat je altijd kreeg. Als je daar tevreden mee bent, is dat prima. Als je er ontevreden mee bent, is het tijd om regelmatig je bekende ruimte te verlaten.

Comfortzone en chronische aandoening

Als je te horen hebt gekregen dat je een chronische aandoening hebt, krijg je gratis en voor niks een cursus ‘buiten je comfortzone treden’. Zonder dat je het wilt, is de grond onder je voeten ineens wankel geworden. Zeker in het begin heb je geen flauw idee welke invloed je gezondheidsklachten op je leven en werk hebben. Je stoeit met allerlei vragen: kan ik nog wel werken, welke invloed hebben de klachten op mijn relaties, partner, vrienden en familie. Kan ik nog de dingen doen die ik graag wil doen.

Dat je in het begin je leven vooral wilt houden zoals het was, is volkomen logisch. Als de lucht wat geklaard is, merk je dat er zaken veranderd zijn. Er zijn een aantal dingen die je niet meer kunt maar er zijn zaken die je wel kunt, vaak meer dan je denkt. Al kan het zijn dat je die in eerste instantie over het hoofd ziet omdat het vaak op andere manieren lukt dan dat je gewend was. Dat is zoeken, proberen, vallen en weer opstaan. En als je dat uiteindelijk lukt, heb je weer een schat aan ervaring opgedaan en meer vertrouwen gekregen in jezelf en in je lichaam.

Je maakt het jezelf wel makkelijker door met onderwerpen en activiteiten aan de slag te gaan die voor jouw heel belangrijk zijn. Als iets belangrijk voor je is, ga je ermee aan de slag, vind je het onbelangrijk dan laat je het aan je voorbijgaan. Je hoeft namelijk niet altijd buiten je comfortzone te treden om te laten zien dat je iets wel kunt. Dat kost bakken vol energie.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud