tips voor omgaan met vermoeidheid

Worstelen en weer boven komen

Heb je een zwemdiploma? Dan herinner jij je vast nog dat je moest watertrappelen. Je benen gingen als een gek tekeer en je vingers, meestal je 2 wijsvingers, moest je boven water houden. Als je moe werd dreigde je naar beneden te zakken en dat motiveerde weer om vooral hard te trappelen.

Zo gaat het soms ook als je leeft en werkt met een chronische aandoening. Soms heb je het gevoel dat je heel hard trappelt en toch naar beneden dreigt te zakken zonder dat je het gevoel hebt daar iets aan te kunnen doen. Of zoals iemand mij vertelde “ik heb het gevoel dat het leven door mijn vingers wegglijd”.

De vraag is dan natuurlijk: wat zou er gebeuren als je stopt met trappelen? Of anders gezegd als je stopt met vechten tegen situaties waar je geen invloed op hebt.

Als we het beeld van het watertrappelen er nog even bijhouden, misschien draai jij je wel lekker op je rug en drijf je heerlijk op het water waarna je weer genoeg energie hebt om rustig naar de kant te zwemmen. Of komt iemand anders je helpen om boven water te blijven en hoef je het niet meer alleen te doen.

Er komen vaak meerdere mogelijkheden naar boven als jij het jezelf gunt om even een pas op de plaats te maken en de situatie in ogenschouw te nemen. Zo kun je rustig bekijken wat je wel kunt doen om de situatie te veranderen.

We gunnen het onszelf vaak pas deze ruimte als ons lichaam gaat protesteren en aangeeft ‘tot hier en niet verder. Als je geen rem hebt en maar door blijft gaan, dwingt je lichaam je vanzelf tot een rustperiode. Als je daartegen blijft vechten kost dat heel veel energie die je dan nergens anders voor kunt gebruiken. Dan wordt het overleven in plaats van leven. Dat is geen fijn gevoel.

Wat kun je dan wel doen om de kwaliteit van je leven op een hoger plan te brengen?

  • Stop met vechten. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar in essentie komt het hier wel op neer. Als je stopt met vechten komen er vaak onzekerheden of wellicht angsten of andere zaken naar boven die je liever niet wilt voelen of ervaren.
  • De vraag die hierop volgt is: welke voordelen heeft het je tot nu toe opgeleverd om te blijven vechten of trappelen? Er is een reden (geweest) waarom je dit bleef doen.
  • Als je daar voor jezelf een eerlijk antwoord op hebt, dient de volgende vraag zich aan. Vraag jezelf eens af of je diep van binnen de situatie wel wilt veranderen? Je hoofd geeft vaak aan van wel maar wat geeft je lichaam aan of wat voel je diep van binnen.
  • Heb je dat helder? Functioneer eens een tijdje met de ‘rem erop’. Dat heeft 2 voordelen. Enerzijds om je lichaam de kans te geven om te herstellen en weer energie op te doen, anderzijds om te ervaren wat het is om energie over te houden.
  • Als je een tijdje functioneert met de rem erop, gebruik de ‘overgebleven tijd’ dan om te onderzoeken wat jij echt belangrijk vindt in je leven. Dat heeft als voordeel dat je andere zaken makkelijker laat vallen. Je stopt geen energie meer in zaken die jij onbelangrijk vindt en er gaat meer energie naar zaken die jij leuk en belangrijk vindt.

De omslag van overleven naar kwaliteit van leven is in gang gezet.

Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

Ik zie je reactie graag hieronder.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud