Het energievretende woord NIET

Het energievretende woord NIET

140703eZineHet woord NIET staat veel ter discussie. Waarom? Omdat dit woord voor onze hersenen heel lastig te verwerken is. Je kent het wel ‘denk niet aan een citroen’. Wat zie je? Je ziet waarschijnlijk een citroen voor je en voelt het zure sap in je mond. Misschien trek je er ook nog wel een grimas bij vanwege de zure smaak. Ik in ieder geval wel.

Het ingewikkelde met het woord NIET is dat er het tegenovergestelde gebeurt van wat je wilt. Veel mensen denken in beelden. Je hersenen registeren wel het beeld van de citroen die je dan voor je ziet  maar het woord NIET verschijnt nergens. Dus blijf je juist die citroen zien. En voor je het weet, ga je (onbewust) met jezelf in gevecht om dat beeld van die citroen weg te halen en beland je in een vicieuze cirkel. Je wilt geen citroen zien, die je juist ziet en die je weg wilt hebben.

Erg lastig. En nog vervelender, het kost extra energie. Je ziet de citroen voor je en je vraagt extra energie van je hersenen omdat je daar juist niet aan wilt denken. Het werkt ook nog eens averechts omdat het beeld van die citroen juist blijft hangen. Je gaat jezelf in de weg zitten.

Vervang die citroen eens door moe. Je wilt niet moe zijn. Je hersenen registreren het beeld dat jij moe bent en het beeld dat je moe bent verschijnt vaker dan je lief is. Je wilt juist niet moe zijn en als het beeld van moeheid tevoorschijn komt, ga je proberen dat beeld weer weg te halen. Het kost extra energie én werkt ook nog eens demotiverend. In plaats van minder aandacht voor je moeheid gaat er juist meer aandacht naar toe en dat versterkt die moeheid juist.

Het is heel handig als je weet wat je niet wilt. Wel rijst onherroepelijk de vraag: wat wil je dan wel? Ai, dat blijkt ineens een heel stuk lastiger te zijn. Er blijken ineens meerdere antwoorden mogelijk te zijn. En welke kies je dan? Welke voelt voor jou als de juiste aan?

Hoe eng en onzeker dit in eerste instantie ook aanvoelt, het brengt je wel een stuk verder. Bedenk dat je nooit een foute keuze maakt. Je maakt de keuze die op dat moment het beste is. Kan het beter? Dan maak je gewoon een nieuwe keuze.

Enkele voorbeelden:

  • ‘Je wilt niet meer moe zijn’. Wat wil je wel? Bijvoorbeeld: ik wil meer energie om na schooltijd activiteiten met mijn dochtertje te kunnen doen.
  • Of op het werk: ‘ik wil niet meer elke dag overwerken’. Wat wil je wel? ‘Ik wil duidelijker aan mijn leidinggevende aangeven wat ik kan behappen en waar mijn grenzen liggen’.

Dit maakt het al een stuk duidelijker waar je heen wilt. Wat heb je daarvoor nodig? Wie kunnen je daarbij helpen? Zet dat rustig voor jezelf op een rij.

Zo zet je stappen vooruit. Dat werkt motiverend en levert ook weer positieve energie op.
Het is onmogelijk nooit meer NIET te zeggen. Merk je dat je aangeeft dat wil ik niet, stel jezelf dan direct de vraag ‘wat wil ik wel?’. Dat is in eerste instantie lastiger maar uiteindelijk vele malen leuker.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Hoi,

    Goed artikel,

    In mijn opinie is het woord “willen” er ook zo één.
    Ik wil mijzelf zijn; Ik wil het huis kopen of (verlangen/uitstel.
    Ik ben mijzelf per heden en ik koop dat huis… (actie)
    Willen (verlangen) of Willen (dat je meer wilt van het “willen”

    Rob

    1. Leuk dat je reageert Rob. Zeker het woord willen is ook zo’n lastig woord. Je wilt iets graag maar onderneem je ook actie. Anders blijft het bij alleen willen:-).

      Hartelijke groet,
      Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud