Hoe mogelijkheden onmogelijkheden worden bij re-integratie

Je bent er klaar voor. Na een periode van ziek zijn, lonkt het werken weer en begin je aan je re-integratietraject. Vol enthousiasme geeft je gesprekspartner van het re-integratiebureau aan dat hij of zij gaat kijken naar wat je nog wel kunt. Vol goede moed begin je aan je traject.

Hoe enthousiast je ook bent, hoeveel doorzettingsvermogen je ook hebt en hoe goed je ook naar je mogelijkheden kijkt. Je re-integratie verloopt toch minder dan je had gehoopt. Hoe kan dat toch?

Jaren geleden werden mensen die ziek werden getest op wat ze NIET meer konden. Of je nu de bedrijfsarts, verzekeringsarts, arbeidsdeskundige of re-integratiecoach sprak, overal moest je aangeven waarin je beperkt bent. Er lag een te grote focus op de zaken die je niet meer kon doen. Aan de hand daarvan werden beslissingen genomen.

Nu, onder meer door de Participatiewet, is de slogan ‘we kijken vooral naar wat je nog wel kunt’. Daar komt de focus nu volledig op te liggen. Hoe raar het ook klinkt. Als je alleen maar kijkt naar de mogelijkheden en je beperkingen uit het oog verliest, gaat het mis.

Je wilt dolgraag aan het werk dus is de kans groot dat jij je beperkingen volledig verzwijgt om toch vooral te laten zien dat jij het werk aankunt. Helaas komt het dan regelmatig voor dat je (te) lang op de toppen van je kunnen functioneert en daardoor uiteindelijk weer uitvalt. Dit werkt teleurstelling en frustratie bij alle betrokkenen in de hand.

Dit wordt deels in de hand gewerkt omdat re-integratiebureaus worden betaald op basis van het behaalde eindresultaat. Is iemand daadwerkelijk voor minimaal 6 maanden aan het werk. Er is weinig aandacht voor het re-integratieproces zelf en de daarin behaalde resultaten. Ook is er vaak veel te weinig tijd om te experimenteren met activiteiten en hoe je lichaam daarop reageert. Dat kan soms om details draaien en kost enige tijd.

Hoe kan het wel?

Als je op een gezonde manier wilt werken met je reuma of andere chronische aandoening is het van groot belang dat jij jezelf en je aandoening heel goed kent. Als jij en je begeleider het lef hebben tijd te besteden aan het experimenteren met je activiteiten en hoe jij daarvan herstelt, levert dat later in het traject juist tijd op. Gun jezelf die tijd en durf die tijd ook te nemen.

Als jij gezond en optimaal van je mogelijkheden gebruik wilt maken, is het heel handig je beperkingen  te kennen anders zullen je mogelijkheden nooit kunnen floreren.

Zet voor jezelf de volgende zaken eens op een rij:

  • Wat kan je aan activiteiten aan als je een slechte dag hebt
  • Hoe voelt het als je op je toppen van je kunnen presteert
  • Hoe lang duurt je herstel van activiteiten, wat heb je nodig om te herstellen
  • Op welke momenten op de dag heb je rustmomenten nodig
  • Hoe ga jij met je verminderde energie om. Wil je alles zelf doen of besteed jij ook zaken uit.
  • Hoe ga jij je gezondheid, werk en thuissituatie combineren?
  • Weet jij wat je zelf kunt, waar je hulp bij nodig hebt of wat anderen beter van je over kunnen nemen?

Als je deze zaken op een rij hebt , is de kans vele malen groter dat het re-integratietraject lukt.

Wat zijn jouw ervaringen met re-integratie?

Wil je meer weten over hoe de re-integratie beter kan?  Lineke van Hal heeft een interessant artikel geschreven hoe re-integratie van arbeidsgehandicapten beter kan. Zij is hier ook op gepromoveerd. Haar volledige proefschrift ‘Working on Activation. Analyses of stories about vocational rehabilitation of people with disabilities in the Netherlands’, Maastricht, 2013. Download haar proefschrift (27 november 2013).

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud