Heb jij afkickverschijnselen?

Heb jij afkickverschijnselen?

 

140717ezineJuli en augustus zijn de bekende vakantiemaanden. Veel mensen kijken er naar uit. Eindelijk rust en even alleen doen waar je zin in hebt. Als het dan zover is, blijkt het enigszins tegen te vallen. De week voor je vertrek heb je het vaak drukker dan anders.

 

Zaken op je werk afhandelen of je wilt je huis toch nog even opruimen en schoonmaken, inpakken en regelzaken zoals een medisch paspoort, genoeg medicijnen mee, eventuele afspraken met artsen als er toch iets onverwachts gebeurt, enzovoorts.

 

Aan het eind van de week ben je afgepeigerd en heb je helemaal geen zin om weg te gaan. Je gaat toch weg omdat je al hebt geboekt en je merkt dat als je op je vakantiebestemming bent je helemaal geen rustig gevoel krijgt. Je voelt je de eerste dagen onwennig op de nieuwe plek, je merkt dat je nog veel bezig bent met allerlei zaken die thuis of op het werk spelen. Je had dit of dat nog willen doen. Kortom je hebt last van afkickverschijnselen.

 

Die zijn heel normaal. Na een paar dagen verdwijnen die weer. Zeker als je wat eenvoudige maatregelen neemt.

 

  • Maak ruim van te voren een planning van de dingen die je wilt doen en zorg ervoor dat je een dag, liefst twee dagen, ‘over’ hebt voor zaken die je over het hoofd hebt gezien.

 

  • Voordeel hiervan is dat je al bezig bent met ‘afkicken’ en je lichamelijk en mentaal al bezig bent je voor te bereiden op je vakantie.

 

  • Als je weg bent en merkt dat je druk blijft in je hoofd, laat die gedachten er gewoon zijn en doe er verder niks mee. Geef ze aandacht zonder er wat mee te doen, observeer ze alleen. Je zult zien dat ze steeds minder worden.

 

  • Merk je dat er toch zaken zijn die je teveel bezig houden, bijvoorbeeld ‘als ik hier geen aandacht aan besteed dan gaat het mis’, schrijf ze op zodat het uit je hoofd kan of pleeg het bewuste telefoontje of stuur de e-mail. Doe dat hoogstens 1 of 2 maal. Vakantie is juist een periode om eerst even ballast af te schudden en je vervolgens mentaal en lichamelijk weer op te laden.

 

  • Vertel mensen voor wie het van belang is dat je op vakantie bent. Dan weten mensen dat het even kan duren voordat ze een reactie kunnen verwachten.

 

  • Merk je dat je bezig blijft met werk of andere zaken vraag jezelf dan eens af of je wel rust durft te nemen. En zo nee, wat daar dan de reden voor is. Heb je het lef zaken even op zijn beloop te laten. In praktijk blijkt vaak dat als je terug bent zaken zich vanzelf al hebben opgelost of dat het toch minder belangrijk was dan jezelf had gedacht.

 

  • Sterker nog als je afstand neemt van zaken, zie je mogelijke oplossingen vaak veel duidelijker of kom je op ideeën waar je nooit eerder aan had gedacht.

 

Deze maatregelen zijn ook handig als je thuisblijft deze zomer. Zorg er dan ook voor dat je vakantie neemt en dit naar je omgeving communiceert. Als je altijd maar bezig blijft met je werk of andere zaken en vergeet afstand te nemen, gaat de motor een keer haperen en duurt het weer langer voor je daarvan herstelt.

 

Vakantie is jezelf toestaan dingen te doen waar je behoefte aan hebt, thuis of ergens anders. Gun jezelf deze periode. Er ontstaat ruimte. Fijn neveneffect is dat je er zo ook achter komt wat voor jou belangrijk is.

 

Hoe hanteer jij afkickverschijnselen als je vakantie hebt? Vertel je ervaringen hieronder.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud