Column Verandering in ReumaMagazine

Je zit tegen je pensioengerechtigde leeftijd aan en je houdt je werk niet meer vol. Gelukkig zijn er ook werkgevers die meedenken. Hoe dat is gegaan lees je in deze column voor het ReumaMagazine.

Verandering

Het verdriet in zijn stem is te horen. Het lukt hem niet meer zijn werk in de bouw vol te houden. Activiteiten als veel trap op en af lopen, bukken, zwaar tillen, kosten hem teveel moeite en pijn. De reumatoloog heeft poly-artrose bij hem geconstateerd. Hij moet ermee leren leven werd er tegen hem gezegd. Niet alleen hij is verdrietig, ook zijn collega’s vinden het jammer dat hij weinig meer op de bouwplaats te vinden is.

Zijn grootste wens? De komende 2 jaar bij zijn huidige werkgever blijven tot aan zijn pensioen. Of het gaat lukken, is nog onduidelijk. Wel kunnen we kijken hoever we komen. Dat spreken we af. Hij is bereid er veel voor te doen. We brengen eerst samen in kaart welke activiteiten hij nu doet. Hoeveel energie hem dat kost, de mate van pijn, hoe lang het herstel duurt, enzovoorts. Hij moet erom lachen en krijgt weer een doel om naar toe te werken.

Daarna begint het bouwen aan een stevige basis om terugval zoveel mogelijk te voorkomen. Tot zijn verbazing gaat hij in eerste instantie veel minder doen zodat hij steeds meer gaat ervaren wat hij nodig heeft om te kunnen functioneren. Daarna bouwen we de belasting heel voorzichtig op.

De grootste verandering vindt echter op zijn werk plaats. Collega’s zien hem steeds vaker op de bouwplaats verschijnen. In eerste instantie voor een bakkie koffie. Later loopt hij meer rond en helpt beginnende collega’s met tips en adviezen. Iedereen ziet hem opfleuren. Door een zeer meedenkende werkgever heeft hij nu een passende parttime functie: mentor van beginnende collega’s waarin hij zijn werkervaring kwijt kan. Collega’s nemen na wat gesprekken zonder problemen het zware werk voor hun rekening.

Een chronische aandoening als reuma heb je nooit alleen. Dit heeft ook invloed op de mensen in je omgeving. Het met elkaar zoeken naar hoe het wel kan en wat daarvoor nodig is, schept een band. Op het werk is een dure training teambuilding dan niet meer nodig. 

Column Verandering op werk in ReumaMagazine

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud