Column in ReumaMagazine Positief denken

Column Positief Denken in ReumaMagazine

Mensen willen je graag steunen als je een vervelende boodschap hebt ontvangen. Alleen soms loopt het met alle goede bedoelingen toch anders. 

Positief denken

Je kent ze wel, de opmerkingen als “je moet er tegen vechten”, “positief blijven denken , “laat geen negatieve gedachten toe of  “er zijn nog andere behandelmogelijkheden.”

Dit krijg je vaak te horen als je net een vervelend bericht hebt gehad over je gezondheid. Allemaal goed bedoelde opmerkingen meestal van mensen die dicht bij je staan. Je gaat er in mee omdat je anderen niet wilt kwetsen of je merkt dat dergelijke opmerkingen de mensen om je heen helpen de situatie te hanteren terwijl jij je van binnen heel anders voelt. Diegene die je liefhebben willen je ook graag helpen. Ze denken dat het tonen van hun onzekerheid jou juist in de weg zit.

Gevolg: iedereen probeert elkaar te beschermen met diverse gevoelens tot gevolg. Machteloosheid en eenzaamheid komen veelvuldig voor. Altijd positief zijn, is onmogelijk. Het onderdrukken van angsten, onzekerheden en emoties, zeker in relatie tot je aandoening, heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Je gaat op je woorden letten, je hebt het gevoel op eieren te moeten lopen of de gesprekken krijgen een ander verloop dan je zou willen. Relaties komen zo onder druk te staan en je gaat ook jezelf in de weg zitten. Dit kost bakken vol (negatieve) energie. Dr. David Spiegel noemt dit ‘de gevangenis van het positieve denken’. Hij heeft 30 jaar ernstig zieke mensen in groepsverband begeleid en zag dit regelmatig gebeuren.

Het vervelende van deze situatie is dat iedereen die erbij betrokken is elkaar te kort doet. Het bespreekbaar maken van angsten, onzekerheden en dilemma’s geeft diepgang aan relaties. Het heeft ook niks te maken met zielig zijn of dat mensen medelijden met je moeten hebben. Kwetsbaarheid maakt bijzonder krachtig.

Het mooie is als angsten, onzekerheden, gevoelens en emoties bespreekbaar zijn er ook meer ruimte komt voor humor, gezonde positiviteit en onbedaarlijk kunnen lachen. En juist deze laatste drie stimuleren de verdedigingsmechanismen van je lichaam en dat draagt weer bij aan je gezondheid.

Column ReumaMagazine Positief Denken

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud