Column Gat in je cv ReumaMagazine

Het kan gebeuren. Dat je een tijd geen betaalde baan hebt. Dat noemen ze dan een gat in je cv. Dat levert regelmatig onrust op. Dat hoeft gelukkig niet altijd. Hierover schreef ik een column in het april nummer van het ReumaMagazine

Gat in je cv

“Het is onmogelijk om helemaal niks gedaan te hebben.”
“Ik heb vijf jaar geen betaald werk verricht, dan heb ik toch een gat in mijn cv?”
“Dat ligt eraan hoe je dat gat opvult,” geef ik haar terug.

 Joan[i]* wil graag weer een betaalde baan. Dat ze een tijd geen betaald werk heeft verricht maakt haar wat onzeker. We zoomen in op die jaren en bespreken wat ze die jaren wel heeft gedaan.

Zo heeft ze een revalidatietraject gevolgd waar ze geleerd heeft heldere grenzen te stellen zonder star of rigide te zijn. En als ze eens over een grens gaat, weet ze wat ze het beste kan doen om daarvan te herstellen.

Daarnaast heeft ze de laatste jaren vrijwilligerswerk gedaan. Ze soms moeiteloos op wat het haar heeft gebracht. Sterker nog, door het vrijwilligerswerk is ze erachter gekomen wat ze met haar reumatische aandoening wel kan doen en wat ze leuk vindt. En zo vinden we steeds meer haakjes waardoor het gat in haar cv niet alleen kleiner wordt maar zij ook steeds beter aan kan geven wat het haar heeft opgeleverd.

Opgewonden klinkt ze aan de telefoon. Ze heeft een uitnodiging voor een gesprek en wil graag weten wat ze nu kan zeggen over haar cv. Tot haar verbazing geef ik aan eerlijk te zijn en er niet omheen te draaien. Leg vooral de nadruk op wat het je heeft opgeleverd. Je mag best zeggen dat je een vervelende periode achter de rug hebt. Vertel er direct achteraan wat die periode je heeft opgeleverd, en wat je werkgever er aan heeft in de functie waarop je solliciteert.

Met haar partner oefent ze het gesprek. De ene keer is haar partner de werkgever, de andere keer is haar partner degene met de reumatische aandoening die komt solliciteren. Nee, het was niet direct raak. Wel heeft ze het vertrouwen gekregen dat er voor haar een betaalde baan te vinden is. 

* Een verzonnen naam

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud