Artrose Instituut Nederland

Artrose Instituut Nederland

Mensen met artrose krijgen vaak te horen dat er niks aan te doen is. ‘Slik maar een pijnstiller’ of ‘Leer ermee leven’ zijn veel gehoorde ‘adviezen’.  Als er veel klachten zijn, krijg je regelmatig een verwijzing naar een fysiotherapeut.

En als dat niet helpt, naar een ergotherapeut of een podotherapeut. Als de therapieën van al deze zorgverleners  onvoldoende helpen, wil je huisarts je wel verwijzen naar een orthopedisch chirurg of soms een reumatoloog. 

Dat er meer te doen is aan artrose, bewijzen de medewerkers van het Artrose Instituut Nederland. Vandaag was ik daar op werkbezoek. 

De medewerkers van het Artrose Instituut  zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met artrose en specifiek mensen met artrose in het schouder-, heup- en kniegewricht.

Hoe ziet de begeleiding bij Artrose Instituut Nederland eruit?

Mensen volgen bij het instituut een programma dat gemiddeld 3 maanden duurt. Een multidisciplinair team, bestaande uit medisch specialisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, (register) podologen en lifestyle coaches, verzorgt de begeleiding. Het team bekijkt het ontstaan van artrose vanuit verschillende invalshoeken en op meerdere terreinen wordt direct een behandeling gestart. 

Naast de medische specialisten (een sportarts, reumatologen en een radioloog) kun je te maken krijgen met een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een podoloog en een lifestyle coach. Elke behandeling is maatwerk. Doel is de kwaliteit van leven van mensen met artrose te verhogen zonder operatie.

Als je er naar toe wilt, heb je wel een verwijzing van je huisarts nodig.  

Voordeel van hun aanpak

Hun aanpak laat zien dat er echt meer mogelijk is om klachten te verminderen als je artrose hebt, dan alleen een pijnstiller en/of een operatie. Het enthousiasme en de drive van de betrokken zorgprofessionals werkt aanstekelijk.

Soms is een operatie niet te voorkomen. Ook dan kunnen de zorgprofessionals van het Artrose Instituut je helpen met een pre-operatieve training. Zo ga je goed voorbereid de operatie en verloopt het herstel na je operatie sneller.  

Waar zit het Artrose Instituut?

Het Artrose Instituut Nederland is in Zeist gevestigd. Media september komt er ook een vestiging in Amersfoort. Doel is te komen tot een landelijk dekkend netwerk die volgens de filosofie van het Artrose Instituut Nederland werkt.

Meer informatie over het Artrose Instituut Nederland 

Meer informatie over artrose

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Goedendag Annemiek,
    Ook ik heb al jaren poly-artrose en al diverse revalidatie trajecten gevolgd. En ja, je leefstijl aanpassen, veel rust nemen en niet over je grenzen gaan helpt enorm om het dragelijker te maken. Waardoor je het net redt elke dag om je persoonlijke hygiëne, het huis op orde te houden en de gerichte nodige behandelingen te ondergaan.
    Echter op deze manier je klachten onder controle houden past niet in de normale wereld, waarin er wordt verwacht dat je gewoon gaat werken. Ik weet niet meer hoe je dit in elkaar moet passen, want dat wordt je niet geleerd tijdens dit soort trajecten. Niet iedereen kan zich veroorloven om te stoppen met werken en een wia uitkering is niet te realiseren. Ik ben benieuwd of jij het antwoord hierop hebt.
    Groetjes yvonne

    1. Dag Yvonne,
      Wat leuk dat je reageert. Of ik hét antwoord heb, weet ik niet. Wat ik wel merk, is dat werk vaak niet is opgenomen in een revalidatietraject. Na de revalidatie begint het pas om al het geleerde goed in praktijk te brengen. En dat is maatwerk. Ik heb daar ook een blog over geschreven: Na de revalidatie begint het pas. Bij mensen met poly-artrose is het soms lastiger omdat artrose wordt gezien als iets dat iedereen op latere leeftijd krijgt en je er maar mee moet leren leven. Werken met (poly)-artrose lukt vaak wel. Er is meer mogelijk dan je denkt, alleen meestal op een andere manier dan gedacht. Dat is regelmatig veel puzzelen en van verschillende factoren afhankelijk. Denk aan:
      – de taken binnen je werkzaamheden
      – aantal contracturen
      – de beperkingen en mogelijkheden van je aandoening
      – hoe je daarmee kunt experimenteren en dat op kunt bouwen

      Er is geen standaard protocol voor. Als je vragen hebt welke mogelijkheden er zijn in jouw situatie, neem gerust contact op.

      Hartelijke groet,
      Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud