De gouden tip als je geen vakantie hebt en toch energie op wilt doen

De gouden tip als je geen vakantie hebt en toch energie op wilt doen

 

 

140918eZineDe vakantieperiode is wederom achter de rug. Scholen, clubs en verenigingen zijn ook weer begonnen. De meeste mensen hebben zin in het nieuwe seizoen. Toch hoor ik vaak om me heen dat de werkdruk hoog is en diverse mensen weer aan vakantie toe zijn of extra vrije dagen willen hebben om van de vermoeienissen te herstellen.

 

Veel mensen met reuma of andere chronische aandoeningen nemen vaak vrije dagen op om extra hersteltijd in te lassen. Als je aan het stoeien bent met je gezondheidsklachten en moeite hebt je werk vol te houden, klinkt dat erg aanlokkelijk. Even geen werk, even weer energie opdoen. Je ziek melden vind je lastig, zeker gezien de huidige arbeidsmarkt waar ontslagen aan de orde van de dag zijn. Het is wellicht al eens door je hoofd gegaan. ‘Als ik me ziek meld, word ik ontslagen’. Met als gevolg dat je bijna alleen bezig bent met werk en herstellen.

 

Als je alleen bezig bent met werk en herstellen, ben je blij als je even op de bank kunt zitten uitpuffen. Je hebt geen zin en energie om dingen te doen die je leuk vindt en waar je juist energie van krijgt. Je hebt gewoon geen puf om iets op te pakken. Zie hier, de negatieve spiraal is in gang gezet. Je bent aan het overleven in plaats van leven.

 

Dat kan voor de korte termijn een prima strategie zijn. Dan is het tijdelijk en neem je daarna weer meer tijd voor jezelf. Duurt deze situatie lang dan is het voer voor overbelasting en slecht in je vel zitten. Met de kans dat je meer gezondheidsklachten krijgt, overspannen wordt of je steeds somberder gaat voelen. Op den duur val je wel uit. Wat je wilde voorkomen gebeurt dan juist.

 

Hoe kun je een dergelijke situatie nu voorkomen? Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan maar 1 gouden tip is:

 

VERTRAGEN

 

Dat klinkt gek maar als je het druk hebt, of je hebt het gevoel dat je het druk hebt dat maakt geen verschil, ga zaken langzamer doen. Hoe doe je dat?

 

  • Laat je niet opjutten. Doe alles voor je gevoel in slomotion. Je zult merken dat je meer gedaan krijgt met een betere kwaliteit.

 

  • Voer uitlooptijd in. Dat betekent plan meer ruimte in je agenda tussen afspraken in. In plaats dat je normaal gesproken 1,5 uur voor iets inplant doe je dat nu 2 uur. De tijd die je overhoudt geef je aan jezelf. Bijvoorbeeld even naar buiten of iets anders waarmee je jezelf verwent. Dat half uur extra dus ook echt gebruiken voor iets voor jezelf. Doe dus geen andere zaken die volgens jou dan moeten.

 

  • Neem mini pauzes (in ieder geval na elk 1,5 uur) waarin je lekker met de benen op tafel gaat zitten of in een lekkere ontspannen houding naar buiten staart. Of beter gezegd, lekker niks doen.

 

  • En als je na je werk weer thuis bent? Zorg dat je elke dag iets doet waar je energie van krijgt. Ook al kost het beginnen even moeite. Al doe je het maar 5 minuten, doe het.

 

Het invoeren van vertragen is een kwestie van doen maar nog veel belangrijker het is meer een kwestie van durven. Durf jij te vertragen?

 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Advies is om te kiezen voor vertragen.
    Vertragen is in mijn situatie geen keuze, mijn lichaam gaat gewoon niet meer snel. Ik voel me wel goed bij dit tempo, ik word gelukkig van de dingen met aandacht doen!

    Het tempo van het leven is voor mij te hoog. Mijn hoofd wil wel meegaan in die stroom.
    Er komen een hoop leuke dingen op mijn pad, maar ik kan ze niet. Dat is frustrerend.
    Dat vraagt weer nieuwe actie van mij: leren accepteren en grenzen stellen. Dat lukt me wonderbaar!

    Vertragen heeft ook een keerzijde: het maakt soms eenzaam. Ik die alles vertraag en de wereld om mij heen die jaagt.
    Liesbeth

    1. Dank je wel Liesbeth voor je mooie reactie. Het geeft precies aan waar het om draait. Toch je goed voelen bij het vertragen, afgewisseld met frustraties en soms eenzame gevoelens. De ups en downs omschrijf je prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud