Simpel en doeltreffend creëren van rust

Bij chronische gezondheidsklachten heeft uitzieken zoals bij griep geen zin. Toch kun je ook met chronische klachten preventieve maatregelen toepassen zodat de kans kleiner wordt dat je klachten verergeren. En als je dan toch de pech hebt dat klachten toenemen zijn er handige hulpmiddelen om het herstel te bevorderen. Simpel en doeltreffend.

Klachten verergeren vaak door stress. Bijvoorbeeld omdat je te horen hebt gekregen dat je reuma hebt en (nog) geen idee hebt hoe het verder moet of je baan staat vanwege je gezondheidsklachten op de tocht waardoor de toekomst onduidelijk is.

Er ontstaan dan extra klachten als een opgejaagd gevoel, je spieren staan gespannen, je schiet uit je slof zonder dat je dat zelf wilt, hoofdpijn, buikpijn, spier- en gewrichtsklachten of je raakt zo moe dat je nergens meer toe in staat bent.

Het vervelende is dat je graag van alles wilt doen om een oplossing te vinden maar hoe harder je ‘werkt’ des te minder resultaat je krijgt. Je lichaam en geest proberen je aandacht te trekken en als je daar niet op reageert stellen zij de prioriteiten voor je.

In dit soort situaties gaat de eerste aandacht uit naar het tot rust brengen van je lichaam en geest. Zo ontstaat er letterlijk ruimte om de oorzaken van je stress aan te pakken en te veranderen. Creëren van rust is dan van belang.

De factor rust bestaat uit vier ingrediënten, A.BO.S. De A van ademhaling, B van bewegen, de O van ontspanning en de S van slapen of slaappatroon. Deze 4 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zijn handige hulpmiddelen in onzekere perioden. Ze zijn net zo goed preventief te gebruiken. Het is altijd even zoeken in welke vorm je deze ingrediënten giet zodat ze het beste bij je passen.

A van Ademhaling: Als je in een stressvolle situatie of periode zit let dan vooral op je uitademing, inademen gaat vanzelf. Maak je uitademing langer dan je inademing tot het voor jou nog prettig aanvoelt. Je merkt dan vanzelf dat je rustiger wordt.

O van ontspanning: iedereen ontspant anders. In stressvolle perioden is ontspanning meestal het eerste waar geen aandacht meer voor is. Terwijl het juist dan van groot belang is. Het lijkt een tegenstelling maar hoe meer tijd je inruimt voor ontspanning in stressvolle tijden des te beter blijf je functioneren. Doe bij voorkeur iets met je handen, het helpt je je hoofd leeg te maken van (piekerende) gedachten. Bijvoorbeeld in de tuin werken of schilderen.

B van bewegen: Als je gestrest bent gieren de hormonen door je lichaam, dat is onze oerreactie en het zorgt er, heel kort samengevat, voor dat je klaar bent om weg te rennen of te vechten. De manier om van dat gevoel af te komen is in beweging te komen. Dan kan de hormoonspiegel weer dalen en keert de rust in je lichaam terug. Het hoeven echt geen intensieve zaken te zijn. In hele stressvolle periode zelfs liever geen intensieve (sport)activiteiten. Wandelen, fietsen, in de tuin werken of een aantal malen de trap op – en af lopen loont al.

S van slapen: iedereen slaapt wel eens een nacht onrustig. Dat is geen probleem. Het wordt pas vervelend als je nachten niet in kunt slapen of prima in slaap valt maar ’s nachts wakker wordt en blijft. Anderen stellen hun slaap juist uit omdat andere zaken om meer aandacht vragen, gaan overdag meer slapen omdat het ’s nacht slecht gaat en zo ontwikkelt zich een verstoord slaappatroon. Een goede nachtrust is van groot belang. Enerzijds om indrukken te verwerken anderzijds om je lichaam letterlijk te laten rusten.

Het klinkt als een open deur maar slapen doe je ’s nachts. Ga op een vastte tijd naar bed en sta op en vaste tijd weer op. Zo went je lichaam aan een bepaald patroon. Als je overdag toch even de ogen wilt sluiten doe dat dan ongeveer een half uur.

A.B.O.S. is ook prima preventief te gebruiken. Hoe pas jij A.BO.S. toe? Ik zie je reactie graag.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud