Makkelijker omgaan met problemen

Makkelijker omgaan met problemen

130627eZineIn onze samenleving willen we problemen heel graag snel oplossen. Liever gisteren dan vandaag. Voor alles is een oplossing, roepen we elkaar regelmatig toe. Of jij iets als probleem ervaart, hangt af van de manier waarop je ernaar kijkt. Wat voor de een een groot struikelblok is, hoeft voor de ander helemaal geen probleemgeval te zijn. Hij of zij kijkt je dan glazig aan en roept: ‘wat is het probleem eigenlijk?’  De beleving van een probleem is dus erg persoonlijk.

Problemen geven meestal een angstig en onzeker gevoel en daar word je helemaal niet vrolijk van. Je wilt die gevoelens graag ontwijken. Je zet je favoriete afleidingsmechnismen in: mailtjes checken, chatten via Facebook of andere social media, het internet afstruinen naar de nieuwste zomermode, je loopt letterlijk weg of je drinkt je zoveelste kopje thee of koffie. Leuk voor even maar voor de langere termijn zet het geen zoden aan de dijk. Als je niks met het knelpunt doet, blijft deze zich namelijk voordoen.

Veel knelpunten zijn op te lossen. Dat geeft een gelukkig gevoel ook al duurt het maar even. Daarnaast zijn er tal van moeilijkheden waarvoor geen oplossing voor handen is en waar we het gewoon mee moeten doen.  Als je een probleem ervaart heeft dat zijn voor- en nadelen. Erickson, een psycholoog, geeft aan dat we als mensen problemen en knelpunten nodig hebben om onszelf te ontwikkelen. Problemen als hulpmiddel voor persoonlijke ontwikkeling. Aan jou de keuze of je de moeilijke of makkelijke weg kiest.

De moeilijke weg is vooral blijven vechten, klagen, tegenstribbelen, mopperen, anderen de schuld geven, zaken uit de weg gaan, onderdrukken. Dit kost je bakken vol energie en lost niks op want je blijft telkens dezelfde strubbelingen tegenkomen. Een andere aspect van de moeilijke weg is dat je uit angst gaat opereren. Je bent dan in de verdediging omdat je bezig bent andere ‘zaken’ te voorkomen. Je bent altijd op je hoede. Wil je dat?

De makkelijke weg is enger en spannender. Je gaat je problemen of knelpunten gebruiken. Dat is iets anders dan direct oplossen. Hoe loop je de makkelijke weg? Door vooral je gevoel te gebruiken. Enkele tips:

  • Als je je onzeker of angstig voelt, laat dat gevoel er dan helemaal zijn. Loop er niet voor weg. In het begin lijkt het alsof dat gevoel heftiger wordt. Inderdaad lijkt. Het was er namelijk al een poos. Omdat je gewend was ervoor weg te lopen, onderdrukte je het gevoel. Nu het gevoel er mag zijn, voel je het in eerste instantie vele malen duidelijker. Ga rustig zitten, laat het gevoel er zijn en doe even helemaal niks.
  • Wordt het gevoel je teveel. Let dan op je ademhaling. Adem vooral goed uit. Je zult merken dat het gevoel langzaam wegebt. Daardoor krijg je letterlijk ruimte. Bang voor je angst of onzekerheid hoef je niet te zijn. Het zijn gevoelens en geen enge ziekte.
  • Nu het angstige of onzekere gevoel vermindert, merk je dat je anders naar het probleem kunt kijken. Welke gedachten gaan er door je hoofd die je angstig of onzeker maken door dit knelpunt? Schrijf ze ergens op en laat ze verder rusten.
  • Misschien gaan er ook al mogelijke oplossingen door je hoofd? Schrijf ook deze op en doe er voorlopig even niks mee.
  • Laat de lijstjes vervolgens een nachtje liggen en kijk er de volgende dag nog eens naar. Hoe kijk je er nu tegenaan? De soep wordt meestal niet zo heet gegeten als die wordt opgediend. Als er oplossingen op je lijstje staan, welke voelen voor jou goed en welke niet?

Als je durft te voelen, weet je meestal ook wat je het beste kunt doen aan het probleem wat je tegenkomt. Om een keuze te maken die bij je past  heb je 3 dingen nodig: je gevoel, tijd om het te laten bezinken en  je gezonde verstand.

Als je op deze manier met problemen omgaat, merk je dat je stappen gaat zetten die je eerder voor onmogelijk hield.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud