Is het handig doelen haalbaar en realistisch te maken?

Is het handig doelen haalbaar en realistisch te maken?

140227eZinedoelenBij elke training, workshop of jaarwisseling komt het wel ter sprake. Doelen stellen. Daarvoor zijn verschillende methoden. Heel vaak komt dan het SMART-principe om de hoek kijken.

Deze methodiek is ontwikkeld omdat regelmatig bleek dat mensen wel doelstellingen hadden en ze ook wel wilden noemen maar dit zo vaag deden dat er dikwijls helemaal niks van terecht kwam. Het moest concreter en duidelijker zodat je wist waar je aan toe was.

SMART staat voor

  • Specifiek – is het doel concreet en duidelijk
  • Meetbaar – hoe of op welke manier kun je zien/meten of het doel is bereikt
  • Acceptabel – staan je er wel voldoende achter
  • Realistisch – is het doel haalbaar
  • Tijdgebonden – wanneer is het doel bereikt

Enkele voorbeelden van een SMART doelstellingen zijn
Eind maart  heb ik de opdrachten van module 1 ingeleverd bij de docent of
Deze week doe ik elke ochtend 10 minuten mijn rugoefeningen.

Je ziet het is een hele handige methode om jezelf op weg te helpen. Zeker als je bijvoorbeeld bezig bent je leven weer op orde te krijgen na een lange ziekteperiode. Het geeft je houvast in onzekere tijden. Als je er wat mee aan het stoeien bent en er meer ervaring mee krijgt, merk je dat je op een gegeven moment iets mist. “Leuk al die doelstellingen zo concreet en haalbaar maar waarom doe ik het eigenlijk?”

Wat je mist is inspiratie. Daarom zie je steeds vaker SMARTI staan. De I staat voor inspiratie. Wat beweegt je, wat is je (innerlijke) motivatie?  Belangrijke pijlers voor succes. Zonder motivatie  gebeurt er weinig. En dan gaat het wel om jouw motivatie.

Als je de I toevoegt merk je dat je weer een aantal stappen verder komt. Het geeft een diepere laag aan het stellen van je doelen. Hierdoor is de kans ook groter dat het je lukt.

En zoals elke methode heeft ook SMART zijn beperkingen. Veel wat met geluk en welzijn te maken heeft, is lastig meetbaar. Temeer omdat het veel met gevoel te maken heeft. Een term als ‘lekker in mijn vel zitten’ is daar een voorbeeld van.

En is het wel zo handig om alles haalbaar en realistisch te maken?
Als je je lichaam nog niet helemaal in de nieuwe situatie kent en je daar nog onzeker over bent, is het wel belangrijk dat je de doelen realistisch stelt. Dan leer je je grenzen beter aan te voelen. Zodra je je daarover zelfverzekerder voelt, komt de vraag vanzelf weer om de hoek kijken. Alles realistisch en haalbaar opschrijven, is dat nodig?

Het leuke is dat als je jezelf een groot onhaalbaar doel stelt, je het jezelf ook makkelijker maakt. Dat is minder tegenstrijdig dan je denkt. Voorwaarde is dat je wel bij jezelf nagaat of het ook echt iets is waar jij warm van wordt, waar je voor wilt gaan. Je innerlijke motivatie speelt zoals bij elk doelstelling een grote rol.

Grote doelen stellen heeft echter 2 voordelen.

1. Door een groot en wellicht onrealistisch doel neer te zetten, krijgt je creatieve kant veel meer de ruimte om te bekijken hoe je zo dicht mogelijk bij dit doel kan komen. Zeker als je ook andere mensen erbij betrekt. Zo kom je op ideeën en zie je mogelijkheden waar je anders nooit opgekomen zou zijn.

2. Het 2e voordeel is dat je je bij elke stap jezelf alleen maar de vraag hoeft te stellen: ‘Brengt dit mij dichter bij mijn grote doel?’ Zo ja, dan ga je door. Zo nee, dan stop je met die activiteit.

Zo simpel kan het zijn. Er is maar één valkuil. Denk groot, begin klein. Werk stapje voor stapje naar je droom toe. Zo voorkom je dat er helemaal niks gebeurt.
Hoe stel jij je doelen?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud