Ik kan het goed maar vind er niks aan

Ik kan het goed maar vind er niks aan

130502eZine“Ik kan dit werk heel goed maar ik vind er echt geen moer aan”, zei een cliënt tegen mij toen we haar energieverdeling en werkzaamheden onder de loep namen. Het is een misverstand dat wel vaker voorkomt. Ook als je iets goed kunt, kan het je nog steeds negatieve energie kosten of zelfs ‘leegzuigen’. Iets goed kunnen is geen synoniem voor passie of ergens warm voor lopen.

Nu is het voor iedereen natuurlijk handig om eens regelmatig te kijken naar wat je energie kost, wat je energie oplevert en waar je je inspiratie uithaalt. Toch komt er wat extra’s kijken als je chronische of langdurige gezondheidsklachten hebt. Als je te horen hebt gekregen dat je gezondheidsproblemen (lang) blijven bestaan, wil je je als eerste gewoon weer fitter voelen en ben je druk met behandelingen, instellen van eventuele medicijnen en het inpassen van de veranderingen in je leven.

Als het nieuwe er af is, vermindert de aandacht voor jou en je klachten en word je op jezelf teruggeworpen. Daarnaast komt re-integratie op je werk om de hoek kijken. ‘Wat wil ik’ en ‘wat kan ik nog wel’ zijn dan veel gestelde vragen die jij aan jezelf stelt. Hoe ga je dan verder?

En dat is een persoonlijke zoektocht. In het begin weet je het ook gewoon even niet omdat je vaak minder energie tot je beschikking hebt, sneller vermoeid bent dan je was gewend en aan het stoeien bent met het gegeven dat je meer wilt dan je lichaam aankan. Je hebt tijd nodig om te experimenteren, te wennen aan de nieuwe situatie en uit te zoeken op welke manier je je werkzaamheden gaat organiseren. Aan de andere kant wil je ook graag weer aan het werk. Samen met je leidinggevende ben je tenslotte verantwoordelijk dat je gezond aan het werk gaat en blijft.

Meestal begin je met minder uren of aangepaste taken. Zo kan je weer wennen aan het werkritme en verder met experimenteren. Ook is het van belang dat je je vertrouwen in jezelf en je lichaam terugkrijgt. Onbedoeld en vaak met de beste bedoelingen van jezelf en je leidinggevende gaat het in deze fase vaak mis. Enkele oorzaken zijn:

  • Je bent blij dat je weer aan het werk bent en je vindt eigenlijk alles wel goed. Je bent het zat om thuis te zitten. Je zegt dan ook op alles ja zonder dat je nadenkt en voelt of dit wel goed voor jou is. Je gaat snel over je grenzen heen met meer klachten tot gevolg.
  • Je zelfvertrouwen heb je nog niet terug dus je vindt het prima onder je niveau te werken. Je weet tenslotte zeker dat je dit niveau aankan. Als je echter langdurig onder je niveau functioneert, is de kans groot dat je stressgerelateerde klachten krijgt waardoor je vaak nog minder of saaier werk krijgt in plaats van inspirerende taken. Als je te zwaar wordt belast geeft dat stress, als je onder je niveau werkt ook. Stress bij chronische of langdurige gezondheidsklachten uit zich meestal in toename van de bekende klachten en om die reden word je, wat de oorzaak betreft, vaak op het verkeerde been gezet.
  • Je voelt je onrustig en niet lekker met je werkzaamheden maar je hebt geen idee of dit nu door je aandoening, je werk, jezelf of wat dan ook komt. Omdat je het zelf al niet weet, vind je het heel lastig je leidinggevende aan te geven waar de schoen wringt waardoor de situatie blijft zoals die is of juist achteruit gaat omdat de kern van het probleem niet wordt aangepakt.
  • Door je aandoening komt je leven in een ander daglicht te staan. Het is heel logisch dat je na verloop van tijd uit andere zaken of werkzaamheden voldoening haalt dan je gewend was. Je vindt het lastig dit aan de orde te stellen uit angst dat je je baan verliest waardoor je in een situatie blijft hangen die je gezondheid niet ten goede komt.

Hoe maak je de kans zo groot mogelijk dat je ook met gezondheidsklachten werk vindt dat je voldoening geeft? Door vooral eerlijk naar jezelf te zijn. Je angsten, dromen, gevoelens en onzekerheden serieus te nemen. Daarnaast is het van belang uit te zoeken waar je inspiratiebronnen liggen. Wat jij belangrijk vindt in je leven. Vragen die je daarbij helpen zijn:

  • levert wat je doet jou ook energie op?
  • waar droomde je als kind over?
  • Wat zou je willen als echt alles mogelijk was? Er geen beperkingen zijn in bijvoorbeeld geld of gezondheid?

Als je inspiratiebron duidelijk is, volgt het uitstippelen van de route daar naar toe.

Het kan natuurlijk dat na verloop van tijd blijkt dat werken in je huidige functie geen goede combinatie vormt met je gezondheidsklachten en je naar iets anders uit moet kijken. Ook dan is het van belang dat je weet waar jij je inspiratie en energie vandaan haalt zodat je ondanks je gezondheidsperikelen toch voldoening krijgt.

Waar haal jij je inspiratie in je werk vandaan?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Voor mij is reïntegratie niet aan de orde ,ik ben met pensioen.
    Dat de dromen van het kind van toen heel belangrijk zijn ,
    onderken ik :het werkt je hele leven door.
    Ik zong graag ,speelde graag toneel ,schilderde ,schreef.
    Een leraar zei (een groot compliment ):Je bent een natuurtalent .
    Daar kun je wat mee ,zou je zeggen .Toch is het niet altijd eenvoudig.
    Min of meer heb ik daar mijn weg in gevonden.
    Weer een andere leraar zei : je bent een levenskunstenaar.
    Allemaal mooie woorden .Maar als dat uiteindelijk mijn bestemming
    is ,ben ik daar héél tevreden mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud