Hoe je lastige gedachten tot rust brengt

Gedachten, iedereen heeft ze en zeker in onrustige tijden gaan ze vaak continu door je hoofd. Als de gedachten maar in je hoofd rondtollen, word je er soms echt moe en onrustig van. Nog lastiger is het als het merendeel van die gedachten nutteloos blijkt te zijn, alleen ben je je daar niet altijd van bewust. Waar je last van hebt, is dat die gedachten zich maar continu blijven herhalen en vaak op de meest vervelende momenten weer naar boven komen. Die lastige gedachten hebben geen positieve invloed op je lichamelijke en mentale rust.

Natuurlijk heb je wel gehoord van meditatie, mindfulness en focussen om je gedachten tot rust te brengen, en minder stress te ervaren. Je gezondheidsklachten zijn daardoor ook makkelijker te hanteren. Je hebt hierdoor meer contact met je gevoel en bent in staat gemakkelijker beslissingen te nemen die goed voor je zijn. Je past ze wellicht ook toe en merendeel van de tijd merk je dat dit prima hulpmiddelen zijn.

Alleen stoei je nog met perioden in je leven waarin je te onrustig bent om te mediteren of te focussen. Je bent door die lastige gedachten snel afgeleid. Een hele dag wandelen, fietsen, lezen om afleiding te zoeken of overtollige energie op een prettige manier kwijt te raken, is ondoenlijk.

Nu gaan er heel veel gedachten door je hoofd. Sommigen zijn direct weg en gelukkig blijven niet alle gedachten zich eindeloos herhalen. Het zijn juist de gedachten die steeds terugkeren waar je last van hebt en je ongelukkig bij voelt. Je bent er ook al achter gekomen dat vechten of deze gedachten onderdrukken geen effect heeft.

Meestal wil je in deze situaties graag wat doen. Een goedkoop en effectief middel hiervoor is schrijven. Dit helpt je je gedachten te ordenen, je hoofd leeg te maken en je blik naar binnen te richten.

Je kunt schrijven natuurlijk op diverse manieren toepassen. Veel mensen houden al jaren een dagboek bij waarin ze alle belevenissen aan het boek toevertrouwen alsof het hun beste vriend of vriendin is. Het hoeft natuurlijk ook geen briljante literatuur te zijn, spelfouten maken niet uit. Het gaat om jouw gevoel en je emoties die je aan het papier toevertrouwt. Je kiest er tenslotte zelf voor of je de tekst voor jezelf houdt of met anderen deelt. Je zult merken dat je door het schrijven al rustiger wordt.

Een andere manier is om de vervelende gedachten waar jij je ongelukkig door voelt onbevangen, zoals een kind kan doen, tegemoet te treden en te onderzoeken. Schrijf elke gedachte en oordelen die je over een bepaalde (stressvolle) situatie hebt op. Wees daarbij volkomen eerlijk naar je gevoelens toe.

Enkele vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:

  • Wat maakt je zo boos, verdrietig of bang en waarom?
  • Wat heb jij nodig om minder bang, angstig enzovoorts te zijn?
  • Als het om een persoon gaat, wat wil je dat die persoon doet of verandert?
  • Wat wil je niet meer ervaren ten aanzien van die persoon of situatie?
  • En als het mis gaat wat gaat er dan fout? Wat is het ergste wat er dan kan gebeuren?
  • Welke invloed hebben de betreffende gedachten op je gevoel en gedrag? Hoe reageer je?

Beschrijf het verhaal van die gedachten. Het maakt niet uit of je het kinderachtig, raar, stom, idioot, stout, slecht, overdreven of wat dan ook vindt. Het is zelfs de bedoeling dat je zo pietluttig, gedetailleerd en uitgebreid mogelijk bent. Schrijf wat er in je opkomt zonder jezelf daarover te (ver)oordelen. Niemand anders hoeft het te lezen.

Als je bent uitgeschreven, kijk je nog eens naar wat je op papier of in de computer hebt neergezet. Wat blijft er nu van die gedachten over? Wat wil dit verhaal over je gedachten je zeggen? Geloof jij je gedachten?

Gedachten willen je beschermen en je voor gevaar behoeden. Dat mechanisme is al oeroud. Soms beschermen je gedachten je teveel en is er helemaal geen gevaar. Jij bent degene die daarin meegaat of aangeeft dat er geen gevaar is. Een gedachte is maar een gedachte en is geen synoniem voor de waarheid.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud