Gedachten, lust of last?

Gedachten, lust of last?

140605eZineJe zit vast wel eens lekker voor je uit te staren. Te denken aan plezierige dingen zoals een terugblik op je vakantie, een plezierige ontmoeting met iemand of een gezellig dagje uit. Je glimlacht als je eraan terugdenkt. Je voelt de energie in je opborrelen.

 

Of je haalt je voor de geest hoe jouw paradijs eruit ziet. Is het een onbewoond eiland, een mooi bos, een ver land? Je laat je gedachten de vrije loop en voelt je heerlijk ontspannen worden. Dit zijn de zogenaamde visualisaties, je een levendige voorstelling maken van zaken. Vaak met het doel je (mentaal) te laten ontspannen. Dat zijn de vrolijke kanten van onze gedachten. Je raakt er ontspannen van en krijgt er energie door.

 

Je hebt ook de briljante gedachten. Ineens gaat er een idee door je hoofd waarvan je denkt: ‘ja, dat is het’. Die komen meestal als je met totaal iets anders bezig bent. Stofzuigen, boodschappen doen, de hond uitlaten. Ook hier krijg je energie door. Vaak ben je onbewust al met dit onderwerp bezig geweest en net als je aan het ‘ontspannen’ bent, geef jij je geest de ruimte een oplossing te zoeken en die komt in de vorm van een gedachte.

 

De minder plezierige gedachten zijn de piekergedachten. Die steeds op de meest onaangename momenten in je hoofd opborrelen en vaak terugkeren. Als je net wilt gaan slapen bijvoorbeeld of andere ontspannende dingen wilt gaan doen. De meeste gedachten zijn zinloos en toch herhaal je deze talloze keren. Daardoor veroorzaken ze ook nog eens veel spanning en stress.

 

Heel onhandig als je een vorm van reuma of een andere chronische aandoening/ziekte hebt. De gezondheidsklachten zelf kosten al energie en als je gedachten met je op de loop gaan kost dat nog eens extra energie die je beter voor andere zaken kunt gebruiken.

 

Iedereen heeft bij tijd en wijle te maken met malende gedachten. Gedachten willen je over het algemeen graag beschermen tegen gevaar. Als mens zijn we nu eenmaal gericht op overleven. Dat systeem zit al sinds de oertijd in ons.

 

Je hebt vast al eens geprobeerd afleiding te zoeken. Nadeel hiervan is dat het maar tijdelijk werkt. Welke afleidingsmanoeuvre je ook kiest, je kunt het geen hele dagen blijven doen.

 

Een andere veel voorkomende strategie is je gedachten onderdrukken. Ook deze werkt tijdelijk en kost ook nog eens veel energie zonder blijvend resultaat.

 

Gedachten stoppen is onmogelijk. Toch kun je er meer invloed op uitoefenen dan je denkt zonder dat het je veel energie kost. Er zijn ook hier vele wegen naar Rome. Welke voor jou het beste werkt, is een kwestie van proberen, voelen en testen. 4 tips.

 

1. Geef je gedachten aandacht. Dat klinkt raar maar hoe meer energie je stopt om die vervelende gedachten te negeren hoe vaker ze tevoorschijn komen. Als je gedachten aandacht geeft, verdwijnen ze sneller. Aandacht geven kan al door even stil te staan wat de gedachte met je doet. Jezelf toestaan te voelen, verder niks.

 

2. Nu zijn gedachten vaak niet in één keer overtuigd, de vervelende gedachte zal dus nog wel een paar keer boven komen drijven. Zie de gedachte bijvoorbeeld als een wolk die door de wind wordt meegenomen of visualiseer dat de gedachte een boot is die op de stroom wegdrijft. Geef ook hier geen lading of oordeel over de gedachte. Blijf kijken hoe de gedachte rustig verdwijnt zonder iets te doen. Laat het gebeuren.

 

3. Als je het gevoel van een vol hoofd hebt, schenk dan extra aandacht aan je ademhaling. Het enige wat je hoeft te doen, is te letten op je uitademing. Inademen gaat vanzelf.  Hieronder staat een korte test en een voorbeeld van een ademhalingsoefening.

 

4. Schrijven is een heerlijke uitlaatklep. Noteer al je hinderlijke gedachten in een schrift. Dat is je piekerschrift. Gebruik deze maximaal 3 x per dag (eind van de ochtend, middag en voordat je gaat slapen). Zo voorkom je dat je de hele dag met je piekergedachten bezig bent. Alleen op die 3 momenten mag je  ‘piekeren’.

 

 

Ademhalingstest en korte oefening

Met onderstaande korte test krijg je inzicht in je huidige ademhalingspatroon gevolgd door een korte ademhalingsoefening.

geluidband

 

Hoe ga jij met je gedachten om?

 

 

 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Hoi Annemieke,

    Mooi artikel en heel herkenbaar. Mijn methode om met die vervelende (maar somsczeker ook leuke) gedachten om te gaan en lekker op een rustige manier te gaan slapen is om 20 te mediteren voordat ik ga slapen. Dit helpt me om alle leuke en minder leuke gedachten van die dag te verwerken en zo heerlijk te slapen.

    Groet Victor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud