Stressgevoelig en stressbestendig

De sterke eigenschappen van stressgevoelige mensen

Ja, ik zie het weer staan bij de eisen in een vacaturetekst: ‘Je bent stressbestendig’. Dat is ook een uitermate fijne eigenschap en leidinggevenden hebben meestal veel plezier van stressbestendige mensen. Over het algemeen zijn ze extravert, zien overal mogelijkheden, kunnen goed met onzekerheden omgaan en willen zich graag bewijzen.

Voordelen stressbestendig

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Iemand die stressbestendig is, geeft weinig stressklachten aan (of herkent die niet bij zichzelf) en lost zaken meestal zelfstandig op. Dat heeft als nadeel dat er vaak weinig wordt gecommuniceerd. Dat geeft weer een grotere kans op de nodige verwarring en miscommunicatie. De kans is groot dat ze problemen daardoor onderschatten en zonder het in de gaten hoeven te hebben roofbouw plegen op zichzelf.

Een organisatie met alleen stressbestendige medewerkers zal het op korte termijn en bij reorganisaties uitstekend doen. Op langere termijn geeft het problemen.

Waarom?

Voordelen stressgevoelig

Het bedrijf mist de sterke eigenschappen van stressgevoelige mensen. Zij zijn vaak uiterst gevoelig, soms teruggetrokken en willen graag zoveel mogelijk weten waar ze aan toe zijn. Door hun gevoeligheid in combinatie met hun behoefte aan duidelijkheid merken ze snel op wanneer er iets mis is of gaat in de organisatie.

Een leidinggevende ervaart dit soms als lastig. Als een leidinggevende hier wel naar luistert, er aandacht aan besteedt en open over communiceert zijn stressgevoelige mensen uiterst waardevolle medewerkers. Ze zijn loyaal, sterk gemotiveerd en perfecte teamspelers. Zij zullen het bedrijf in moeilijke tijden blijven steunen. 

Zonder iedereen over één kam te scheren, stressbestendige medewerkers verlaten bedrijven vaak in lastige situaties.

Stressgevoelig is geen teken van zwakte maar heeft net als stressbestendigheid sterke kanten en valkuilen. In organisaties zijn beide eigenschappen van groot belang voor een soepel draaiende organisatie. Het is aan de leidinggevende gebruik te maken van de kracht van beiden.

Zal er ooit stressgevoelig in een personeelsadvertentie komen te staan?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud