Wel of geen contact met werk tijdens ziekte

“Ik ben momenteel ziek thuis en ik lees tegenstrijdige berichten over wel of geen contact houden met het werk. De een zegt: houd contact en de ander zegt: eerst herstellen, dan pas aan werk denken. Maar ja, ik heb reumatoïde artritis en dat blijft bestaan”, geeft M. aan.

Deze vraag krijg ik regelmatig. Er is geen recept voor re-integratie. Volgens de Wet moeten zowel jij als je werkgever er alles aan doen om weer zo snel mogelijk je werk te hervatten.

De reden waarom je vaak te horen krijgt dat het verstandig is contact met je werk  te houden, is dat de drempel om straks weer aan het werk te gaan dan lager ligt. Uit onderzoek blijkt dat hoe langer je ziek thuis bent, hoe lastiger het is weer naar je werk te gaan.

Het contact houden kan er op verschillende manieren uitzien:

  • via de telefoon
  • via leuke kaartjes die je per post krijgt
  • een mailtje sturen over hoe het gaat
  • een keer koffiedrinken op het werk
  • een vergadering of andere bijeenkomst bijwonen
  • …………… (vul zelf in wat voor jou en je leidinggevende en collega’s werkt)

Helemaal geen contact met je werk is onmogelijk, ook als je ziek thuis bent. Er moet een vorm van contact zijn anders weet je werkgever ook niet welke zaken er geregeld moeten worden om je weer prettig aan het werk te krijgen.

Elke situatie, elke functie en elke organisatie is weer anders. Re-integreren is maatwerk. Heb je bijvoorbeeld een opvlamming van je gewrichtsontstekingen dan kost dat veel energie. Wat is dan verstandig? 

  • Voor de een is het dan zinvol om een X periode thuis te blijven en rustig aan te doen.
  • Een ander gaat liever (gedeeltelijk) aan het werk omdat dit ook afleiding geeft.
  • En voor weer iemand anders is de reis naar het werk te zwaar maar kan thuis prima wat doen.  
  • Zo zijn er meer varianten mogelijk.

Als je van je specialist en/of bedrijfsarts het advies krijgt eerst een revalidatietraject te doen, is het soms verstandig eerst dit traject te volgen en daarna pas het werk te hervatten. Tijdens zo’n revalidatietraject leer je onder andere:

  • hoe je je wisselende energie kan managen,
  • hoe je pijn en vermoeidheid kunt hanteren en daarover communiceert
  • krijg je training om je conditie te verbeteren en spieren sterker te maken

In de fase daarna ga je het geleerde in praktijk brengen tijdens het opbouwen van je werkzaamheden.

Welke route voor jou het beste is, hangt van je persoonlijke situatie af. Overleg hierover met je bedrijfsarts. Vraag als het nodig is of je bedrijfsarts contact op wil nemen met je specialist voor aanvullende informatie over jouw situatie.

Wat er ook gebeurt, houd in iedere geval contact met je leidinggevende. Dan weet je leidinggevende ook waar hij of zij aan toe is. Re-integreren is  een gezamenlijke zoektocht en verantwoordelijkheid.

Hoe verloopt jouw re-integratie? 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

6 reacties

  1. Het is inmiddels al weer 2,5 jaar geleden dat ik omslagen ben na 2jaar ziek zijn.
    Mijn re-integratie, ik moest mijn uren ondersteunend werk komen verrichten.
    Er is niks zo frustrerend dan dat. Na een half jaar was het voor mij slopend, alles wat je niet meer kan zie ik elke dag weer. Ik werkte in de zorg, druk, druk, druk, dus heel af en toe ging ik dan toch iemand verzorgen, maar alleen bij een paar collega’s. Die het ook meteen overpakten, en een van die collega’s heeft toen ook gezegd, dit is niet meer te doen voor jou, ons helpen en vervolgens de hele week weer afzien.
    Mijn re-integratie coach heeft me er uit gehaald, de manager wilde dit niet, want het was zomer en die extra paar handen konden ze dan wel gebruiken. Op aanraden van mijn coach niks gezegd en haar het woord te laten doen.
    Ik ben er uit gehaald en ik kwam toen waar ik alleen aanwezig moest zijn, wat heb ik me verveeld.
    Inmiddels ben ik omgeschoold en heb ik een super leuke baan, waar er goed wordt omgegaan met mij en wat ik niet meer kan, en ik zie ook dat wanneer er iemand langdurig ziek is dit in overleg gaat met de betreffende persoon en de bedrijfsarts.
    Zo hoort het ook.

    1. Dank voor je verhaal Liseth. Helaas zie ik het vaker dat iemand op een functie terecht komt die niet goed past. Vervelen op het werk geeft ook stress. Dat wordt vaak onderschat. Wat ontzettend fijn dat je nu een hele leuke baan hebt en ziet dat re-integreren ook goed kan gaan als er overleg is tussen leidinggevende, de uitgevallen persoon en de bedrijfsarts.

      Hartelijke groet,
      Annemiek

  2. Ik heb mij onlangs ziek gemeld ,en moet van mijn baas 2 x per dag bellen en vertellen hoe het gaat en ik de volgende dag weer aan het werk kan. Mag hij dat verplichten gr. J

    1. Beste Jenny, dat mag wel. De vraag is alleen of het effectief is. Ik vraag me dan af wat de reden is om 2 x per dag te bellen. Als jullie er samen niet uitkomen, vraag dan om een afspraak bij de bedrijfsarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud