Belangrijke beslissingen neem je ook op gevoel

Belangrijke beslissingen neem je niet alleen met het verstand maar ook op gevoel en intuïtie. Leren voelen is daarom essentieel. Dat wil niet zeggen dat je je verstand helemaal uit moet schakelen. De uitdrukking gebruik je gezonde verstand is er niet voor niks.

Emoties, gevoelens en intuïtie worden vaak door elkaar gebruikt. Al liggen ze dicht bij elkaar, toch zitten er verschillen tussen.

Emoties kennen we allemaal. De zes basisemoties die wij kennen zijn: boos, blij, bang, verdriet, verbazing en afschuw.  Emoties kunnen je behoorlijk uit balans brengen. Ze werken dan blokkerend, zijn dwingend en soms zelfs dwangmatig. Dat wil niet zeggen dat emoties altijd negatief zijn of dat je ze moet onderdrukken.

Sterker nog als je emoties onderdrukt kost juist dat veel energie. Vergelijk het met een bal die je onder water wilt drukken. Dat kost kracht en houd je niet lang vol. Steeds plopt de bal naar boven. Dat gebeurt met onderdrukken van emoties (en gevoelens) ook.

Emoties horen bij het mens zijn en het is belangrijk dat je ze bij jezelf herkent en ze weet te hanteren. Het is natuurlijk een heerlijk gevoel om heel erg blij te zijn, vaak wil je dat zo lang mogelijk vasthouden. Als je boos of geïrriteerd bent, wil je dat meestal snel kwijt.

Het is dan veel effectiever om te gaan wandelen of een andere manier te zoeken zodat je die energie kwijt kunt. Woest tekenen of schilderen is ook effectief. Voorkom dat je tegen de emotie gaat vechten. Als jij toestaat dat je emoties gewoon naar boven mogen komen, wordt de lading van die emotie elke keer minder.

Als ik aan intuïtie denk, zie ik altijd Willie Wortel voor me. De uitvinder uit de stripboeken over Donald Duck. Steeds als Willy Wortel een idee heeft of een oplossing voor een probleem vindt, zie je plotseling lampje verschijnen. Lampje vertegenwoordigt de intuïtie. Het kenmerk van intuïtie is dat je plotseling iets te binnen schiet waarvan je diep van binnen weet ‘dit is het’.

Nadeel is dat de intuïtieve gedachte ook zo weer weg is als je niet oplet. Het is een flitsgedachte. De Zwitserse filosoof, dichter en mysticus Johannes Lavater (1741 – 1801) omschreef het als volgt: intuïtie is het helder omvatten van het geheel ineens.

Gevoelens zijn anders. Het duurt langer voordat je door hebt wat je gevoel zegt en ze blijven langer aanwezig. Het vergt wel training om er achter te komen wat je gevoel precies bedoelt.

Je buik, net onder je navel, is het centrum van je gevoel en de kern van jezelf. Als je daar met je gedachten naar toe gaat, voel je vaak wat je het beste kunt doen. Je hebt er vaak lef voor nodig om dat gevoel te volgen omdat het meestal tegenstrijdig is met wat je verstand zegt te moeten doen. Je gevoel en intuïtie zijn altijd goed.

Soms gaat echter de interpretatie van het gevoel mis en dan lijkt het alsof het gevoel de onjuiste beslissing heeft aangegeven. Ervaring is dan ook noodzaak en oefening baart kunst. Het bekende ‘ik slaap er even een nachtje over’ werkt echt. Oosterse volken zien de buik als kracht en vinden het essentieel om naar de buik te luisteren. In Japan noemen ze het haragei, letterlijk buikkunst.

De Amerikaanse neurobioloog Michael Gershon heeft een boek geschreven over ‘The second brain’. Hij heeft onderzoek gedaan naar de invloed van de buik bij het nemen van beslissingen. Het blijkt dat de buik over zelfstandig functionerende zenuwcellen beschikt en veel meer zenuwcellen heeft dan onze hersenen.

De buik blijkt een autonoom centrum te zijn dat over wijsheid beschikt en op een andere manier naar dingen kijkt dan onze hersenen. Die waarnemingen zijn niet direct zichtbaar maar er zit waarschijnlijk wel meer wijsheid in dan in ons denken met onze hersenen.

Het is dus heel goed om je vragen en je plannen ook aan je buik voor te leggen. Combineer je gevoel met je verstand dan zit je helemaal goed.

Hoe neem jij beslissingen?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud