5 tips voor het maken van keuzes

Keuzes maken we dagelijks. Ga eens naar een supermarkt. Wat een keuzes heb je daar. Als je al weet wat je die dag wilt eten, kun je al een heleboel schappen voorbij lopen. Lastiger is het als het om keuzes maken gaat die direct invloed hebben op de inrichting en kwaliteit van je leven.

Als je een vorm van reuma of andere chronische aandoening hebt, is het soms nog ingewikkelder. Er zijn meerdere en andere factoren in het spel die je keuze beïnvloeden dan bij gezonde mensen. Zaken zijn minder vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als je huidige werk niet meer gaat zoals jij wil. Of als je weinig energie hebt en je toch graag aan bepaalde activiteiten mee wil doen. Wat ga je wel doen en wat laat je zitten.

Als je een beslissing moeten nemen, ben je meestal geneigd de voor- en nadelen op te schrijven. Daar is op zich niks mis mee. Het nadeel is alleen dat dit dan een keuze is, gemaakt met je verstand. Als je de voors- en tegens op papier voor je ziet, ga je meestal verstandelijk beredeneren wat voor jou een goede keuze kan zijn. Je gaat heel diep nadenken en dat kost veel energie.

Een mens blijkt toch anders in elkaar te zitten. Ap Duisterhuis schreef in zijn boek ‘Het slimme onbewuste’ dat mensen het meeste denken vanuit het onbewuste en emoties. Inderdaad met het deel van de hersenen wat het oudste deel is en gericht is op overleven. Het onbewuste kan veel meer informatie verwerken dan het bewuste deel van jou tot wel 200.000 keer meer.

Dus als je voor een lastige keuze staat en er is ook nog eens heel veel informatie bij betrokken, kan je bewuste deel dat niet meer verwerken. Jouw onbewuste deel kan dat wel.

Wat maakt keuzes maken zo moeilijk?

Dat is vaak een combinatie van factoren. Grofweg zijn er 3 oorzaken:

  • je vindt het eng om een keuze te maken, je weet tenslotte wat je hebt maar nog niet wat je krijgt
  • je hebt nog geen idee wat je echt wilt. Dat is een proces waar meestal wat tijd voor nodig is
  • je maakt gewoon geen keuze. Dat kan, alleen is geen keuze maken ook een keuze maken. Nadeel hiervan is dat je de regie en grip kwijtraakt en je zelfvertrouwen meestal afneemt

Hoe kun je dan wel keuzes maken waar je achter staat zonder het overzicht te verliezen?

  • Minder denken en meer voelen. Je lichaam geeft namelijk precies aan of een keuze goed voor je is of minder goed voor je is. Ga eens op onderzoek uit hoe je lichaam reageert op keuzes die je maakt.
  • Twijfel je? Neem de tijd. Het spreekwoord ‘ergens een nachtje over willen slapen’ wil niks anders zeggen dan de boel even laten bezinken. En voelen of je verstand en gevoel hetzelfde aangeven. En als je meer nachten nodig hebt, gun jezelf die tijd.
  • Gebruik een sparringpartner. Van je af praten helpt. Door te praten kunnen er ook puzzelstukjes in elkaar vallen en zaken duidelijker worden. Zeg wel tegen je gesprekspartner dat je nog bezig bent met een keuze te maken. En dat je keuze anders uit kan vallen dan je nu met elkaar bespreekt.
  • Schrijf alles wat door je hoofd gaat op. Blijf bijvoorbeeld 10-15 minuten schrijven zonder je pen van het papier te halen. Laat het een nachtje liggen en lees het de volgende dag nog eens.
  • Ken en waardeer je zelf. Weet wat je kan en waar je gelukkig van wordt. Dan is het maken van keuzes gemakkelijker. Ook met een chronische aandoening ben je nog steeds de moeite waard.

En natuurlijk zijn er nog meerdere manieren.

Eigenlijk kun je geen foute keuze maken. Je maakt de keuze die op dat moment voor jou het beste is. En als achteraf blijkt dat het een minder handige keuze voor je was, weet je in ieder geval dat je het een volgende keer anders wil.

Hoe maak jij keuzes?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Ha Annemiek , wat een mooie en treffende nieuwsbrief . Heel mooi geformuleerd . Schrijven is echt jou ding ! Hoop van harte dat het jou persoonlijk ook helderheid zal brengen , en dat je keuzes kunt maken waar je blij en gelukkig van wordt, hoe deze ook zullen uitpakken . Delen met een sparringspartner en nachtje over slapen is van waarde en werkt verhelderend . Ik heb deze nieuwsbrief met veel plezier en aandacht gelezen , fijn weekend alvast , ?Hgr Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud