Heb jij ook last van babbelende gedachten?

Op Facebook stond in een besloten ‘reumagroep’ een prachtige tekst: “Ik wil slapen maar mijn gedachten blijven maar door babbelen”. Met daaronder reacties van mensen die last hebben van een ‘druk hoofd’ en daar graag van af willen.

Heb jij er ook wel eens last van en verstoort het je nachtrust? Misschien heb je een cursus Mindfulness gedaan of mediteer je of heb je wel eens iets van The Work van Byron Katie gedaan. Allemaal manieren om de drukke gedachten in je hoofd tot rust te brengen en meer innerlijke rust te ervaren. Dat komt natuurlijk je gezondheid ten goede.

Laat een ding duidelijk zijn. Het stoppen van je gedachten is onmogelijk. Dat kost je veel energie zonder resultaat. Je bent dan continu aan het werk zonder dat je het in de gaten hebt. Dat aan het werk zijn, kan op verschillende manieren. Je blijft moe en het is voor jou onduidelijk hoe dat nu komt. Bijvoorbeeld als je lekker op de bank zit of ligt en je gedachten maar doorgaan, kom je niet tot rust.

Gedachten komen en gaan. Het vervelende van gedachten is dat ze bij voorkeur naar boven komen als jij juist rustig op die bank zit of iets anders ontspannends doet. Als je bekend bent met mediteren, herken je dat vast. In het begin nam de onrust in je hoofd naar je gevoel juist toe. Die gedachten waren er altijd al alleen vallen ze je nu meer op.

De menselijke neiging is dan om die gedachten te onderdrukken of afleiding te zoeken. Beiden zijn logisch maar hebben maar kort resultaat. Onderdrukken van gedachten kost veel energie en maar afleiding blijven zoeken, is ook geen oplossing. Je kunt moeilijk een hele dag blijven wandelen of iets anders waar jij afleiding voor zoekt.

Handiger is om eens te bekijken wat zijn die gedachten die door je hoofd gaan? Wat vertellen ze je? Maak je je zorgen? Of ben je zenuwachtig of bang voor iets? Of…….

Gedachten willen gewoon aandacht. Gedachten zijn maar gedachten. Dat wil zeggen dat het niet de waarheid is wat die gedachten jou vertellen. Je hoeft dus niet altijd wat met gedachten te doen.

Durf dus eens niks te doen. Ga eens zitten als je hoofd druk is en laat die gedachten gewoon door je hoofd gaan zonder iets te doen. Begin eens met 1 of 2 minuten. Merk je dat je er onrustig van wordt? Let dan op je ademhaling en vooral je uitademing. Maak je uitademing langer dan je inademing. Adem net zo lang uit tot je vanzelf voelt dat je in wilt ademen.

Of pak een kleurplaat en ga lekker kleuren en laat die gedachten door je hoofd gaan zonder er iets mee te doen.

Hoe breng jij babbelende gedachten tot rust?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud