Hoe vind jij een voor jou passend dagritme

Hoe je slim je energie over een dag verdeelt, is zeker in het begin, vaak zoeken. Als je chronische gezondheidsklachten hebt, weet je in het begin ook niet wat je nu wel of niet kan. Een bij jou passend dagritme maakt het wel gemakkelijker. Hoe vind je nu een voor jou passend dagritme?

Ochtend- of avondmens

Meestal weet je van jezelf wel of je een ochtend- of avondmens bent. Ochtend mensen beginnen het liefst vroeg op de dag met allerlei activiteiten. Avondmensen komen later op de dag pas op stoom. Zo had ik regelmatig collega’s die later begonnen en ook later weer naar huis gingen.

Ochtendmens of avondmens zijn, geeft aan wanneer je energieniveau op zijn hoogst is en jij het beste ingewikkelde of nieuwe zaken op kunt pakken. Sommige mensen presteren ’s nachts zelfs beter, al is dat een kleine groep. Schrijvers zijn daar een voorbeeld van. Sommigen schrijven ’s nachts omdat ze dan de inspiratie krijgen die ze nodig hebben en weinig afleiding hebben omdat de meeste mensen dan slapen.

Helaas passen we een persoonlijk ritme weinig toe. Enerzijds vanwege onze (nog steeds) 9 tot 5 cultuur, anderzijds omdat we weinig contact hebben met ons lichaam. Luisteren naar en het interpreteren van de signalen die je lichaam geeft, is lastig. Vaak weet je wel wanneer jouw ritme is verstoord. Denk aan een jetlag of als je in het weekend eens langer uitslaapt dan gebruikelijk. Je voelt je de hele dag meestal slomer dan als je vroeger was opgestaan.

Tips voor het vinden van je dagritme

Daarom hieronder enkele tips om je op weg te helpen jouw ideale dagritme te vinden. Jouw ideale ritme koppel je aan je dagelijkse activiteiten. Een dag bestaat uit vier delen: nacht, ochtend, middag en avond. Grofweg bestaan je dagelijkse activiteiten uit.

  1. slapen c.q. rust nemen
  2. nuttige activiteiten zoals werk of de schuur opruimen, huishouden, vrijwilligerswerk enzovoorts
  3. iets ontspannends
  4. een bewegingsvorm

Je ziet, ook je activiteiten zijn in vieren verdeeld. Het is de kunst je activiteiten te koppelen aan uren op de dag.

Meestal slaap je ’s nachts. Toch maakt het uit of je om 22.00 uur naar bed gaat of om 01.00 uur. Zoek uit wat voor jou de prettigste tijd is om te gaan slapen en houd je daar ook aan. Ga iedere avond zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed. Zoek uit hoeveel uren slaap je nodig hebt om je fit en uitgerust te voelen. Dat is voor iedereen verschillend.

De nuttige activiteit. Voor een groot deel ingevuld met verplichtingen op je werk of andere zaken die gedaan moeten worden. Toch kun je ook hiermee wel spelen. Weet wanneer je het meeste energie hebt, doe dan de moeilijkste en lastigste karweitjes. Doe ingewikkelde en complexe zaken als je de meeste energie hebt. Op momenten dat je weinig energie hebt, doe dan de routinematige of eenvoudige klussen.

Iets ontspannends. Waardoor ontspan jij volledig en denk je nergens aan? Zorg er in ieder geval voor dat daar elke dag ruimte voor is, ook al is het de ene keer langer dan de andere.

Een bewegingsvorm. Pak elke dag een bewegingsactiviteit. Fietsen, wandelen, in de tuin werken is allemaal prima. Dit is prima te combineren met iets ontspannends. Je hoeft echt niet dagelijks naar de sportschool of sportclub.

Experimenteer met het vinden van jouw ritme en geniet ervan.

Hoe ziet jouw ideale dagritme eruit?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

4 reacties

  1. Het is voor mij soms moeilijk om een ideaal dagritme te vormen, omdat ik tot nu toe nog onregelmatig werk. In mijn vrije dagen lukt het wel. Het deze maand voor het laatst dat ik onregelmatig werk en ben benieuwd hoe me dat gaat bevallen alleen dagdiensten en door de weeks, na 35 jaar onregelmatig werken.
    Met vriendelijke groet van,
    Rita de Laat de Liefde

    1. Dank je wel voor je reactie Rita. Dat zal zeker wennen zijn als je na 35 jaar stopt met onregelmatig werken. Ik ben zeer benieuwd hoe je dat gaat bevallen.

      Hartelijke groet,
      Annemiek

  2. Leuk artikel! Ik vind het nog erg lastig omdat ik een extreem avondmens ben en dus het meest productief ben tussen 10 en 2 snachts maar met de 9 tot 5 cultuur en een chronische ziekte is dat lastig. Heb de afgelopen maanden heel vaak gedacht “ik heb er zoveel voor over om een ochtendmens te zijn”

    1. Hoi Anneke,

      Dank je wel voor je reactie. Ja, dat is ook lastig. Wat heb jij er op gevonden om het werkbaar te maken? Je kunt je lichaam wel ‘oefenen’ om een ritme te verleggen, net zoals bij een jetlag maar dat heb je vast al geprobeerd.

      Hartelijke groet,
      Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2023 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Naar de inhoud springen