Onderzoek Fysiotherapie WERKt

Onderzoek Fysiotherapie WERKt!

Steeds meer zorgverleners besteden aandacht aan het werk van hun patiënt/cliënt. Gelukkig want werk maakt deel uit van een groot deel van ons leven. Uit onderzoek blijkt dat passend werk ook bijdraagt aan de gezondheid van mensen.

Veel mensen met reumatoïde artritis (RA) of axiale spondyloartritis (axSpA, ziekte van Bechterew) ervaren belemmeringen met werken. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hebben samen met alle relevante partijen en experts een nieuwe fysiotherapiebehandeling ontwikkeld. Deze behandelingen richten zich specifiek op het verminderen van belemmeringen op het werk.

In de studie ‘Fysiotherapie WERKt!’ wordt het effect van deze fysiotherapiebehandeling op het werk van mensen met RA of axSpA onderzocht.

Wat houdt het onderzoek in?

Als je deelneemt aan het onderzoek, bepaalt een loting of je in de experimentele groep of in de controle groep komt.

Als je in de experimentele groep komt, krijg je een nieuwe op het werk gerichte behandeling onder begeleiding van een fysio- of oefentherapeut bij jou in de buurt. De behandeling bestaat uit een aantal vaste en keuze-onderdelen. Samen met de therapeut bepaal je de precieze inhoud van de behandeling en het aantal behandelingen die er plaats vinden binnen 12 maanden. Deze therapeut heeft affiniteit met je aandoening en heeft scholing gevolgd over deze nieuwe behandeling.

Kom je in de controlegroep, dan ga je door met de bestaande behandeling door jouw reumatoloog en eventuele andere zorgverleners. Na 12 maanden heb je ook toegang tot de nieuwe fysiotherapeutische behandeling.

Voor het onderzoek vul je vanuit huis 4 keer een vragenlijst in; bij de start en na 3, 6 en 12 maanden.

Training ‘Grip op je werk’

Een van de keuze-onderdelen voor deelnemers in de experimentele groep is de training ‘Grip op je werk’. Dit is een training die ik verzorg. Deze training bestaat uit 2 delen van elk maximaal 1½ uur. Tussen de 2 delen zit een maand. Wie weet zien we elkaar daar.

Wie kan deelnemen?

Je komt in aanmerking om mee te doen aan dit onderzoek als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De diagnose reumatoïde artritis (RA) of axiale spondyloartritis (axSpA. ziekte van Bechterew) is bij jou door een reumatoloog vastgesteld
  • Je hebt een betaalde baan voor 12 uur per week of meer (loondienst of zelfstandige)
  • Je gaat niet binnen 2 jaar met pensioen
  • Je ervaart beperkingen met jouw werk als gevolg van je reumatische aandoening
  • Je bent niet, of korter dan 6 maanden, ziek gemeld
  • Je bent bereid om 4 keer een vragenlijst in te vullen
  • Je bent bereid om eventuele kosten voor fysiotherapie te betalen (als je niet of beperkt aanvullend verzekerd bent)

Hoe kun je deelnemen?

Denk je aan de voorwaarden te voldoen, meld je dan aan via:

Ook als je twijfelt horen we graag van je en bespreken we graag of je geschikt bent voor deelname.

Om te bepalen of je mee kunt doen, neemt de onderzoeker na je aanmelding een korte telefonische screening bij je af (duurt ongeveer 10 minuten). Op basis hiervan wordt bepaald of je voldoet aan de criteria voor deelname aan het onderzoek. Ook geef je toestemming aan de onderzoeker om mee te doen met het onderzoek en éénmalig enkele medische gegevens op te vragen bij je behandeld reumatoloog. Hierna volgt de loting en start het onderzoek.

Meer weten?

Heb je interesse en/of wil je meer weten over dit onderzoek? Neem contact op met onderzoeker Nienke Bakker via FTwerkt@lumc.nl  of telefoon 06-25007753

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud