Wat een fluitketel met stress te maken heeft

Wat heeft een fluitketel met stress te maken?

M. schrok van de huilbui die ze kreeg toen de spanning en de stress haar teveel werden en schaamde zich. Ze wilde niet huilen op haar werk.

Helaas rust er nog steeds een taboe op huilen en willen we onze tranen vaak inhouden. Dat is jammer omdat huilen een fantastisch middel is om stress te verlagen. Huilen is helen. We gaan vaak huilen bij stress omdat we eerdere signalen van ons lichaam hebben gemist.

Fluitketel

Vergelijk het toenemen van spanning in je lichaam met het gas aanzetten onder een gevulde fluitketel. Het water in de ketel beeldt de signalen uit die je lichaam aangeeft bij toenemende spanning.

Je bent lekker bezig ook al kost dat energie. Hoe langer je met activiteiten bezig bent zonder pauze te nemen (lees het gas uit te zetten), hoe meer de spanning in je lichaam toeneemt. Het water in de ketel wordt steeds warmer. Je lichaam geeft al verschillende signalen af.

Als je dan geen actie onderneemt om te herstellen, zal het water steeds warmer worden en uiteindelijk gaan koken. Doe je dan nog steeds niks om de spanning in je lichaam te verminderen, gaat de fluit geluid maken. Steeds harder en harder. Als je dan nog steeds niks doet, springt de fluit op een gegeven moment met een vaart van de ketel af. De druk op de fluit is zo groot geworden dat het niet kan blijven zitten. Vaak treedt dan een huilbui op.

Wat als je geen actie onderneemt

De spanning is zo hoog dat je lichaam naar een oplossing zoekt om de spanning snel te verlagen, de oplossing is huilen. Een mooie reactie van je lichaam. 

Als dat een keer gebeurt, is dat natuurlijk niet erg. Gebeurt dit veel, vaak en langdurig dan kan het wel een probleem worden. Neem echt de tijd om te herstellen. Ga op zoek naar de signalen die je lichaam al in een vroeger stadium aangeeft, dus bij het verwarmen van het water al. 

Onderneem je nog steeds geen actie en laat je het water doorkoken nadat de fluit er al is afgevallen, dan verdampt het water. Uiteindelijk kookt de ketel droog en kost het heel erg veel moeite de ketel schoon te maken. Als je dit doet dan put je jezelf helemaal uit en ben je vaak lange tijd niet in staat om iets te doen.

Weet jij welke signalen je lichaam aangeeft bij toenemende spanning?  

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2023 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Naar de inhoud springen